Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

45-årig man gripen för flera sexbrott

En man i 45-årsåldern greps på onsdagen i närheten av sitt hem i Göteborgstrakten för sexualbrott mot den 13-åriga flicka som tog sitt liv i Kumla i fredags. Ytterligare två flickor ska ha drabbats och polisen tror att många fler offer kan dyka upp.

Mannen är misstänkt för sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering. Under torsdagen stärktes misstankarna mot mannen och han är nu misstänkt på sannolika skäl. 
– Han förnekar all inblandning i det här, säger mannens advokat Ingvar Backman.

Mannen greps i närheten av sitt hem i Göteborgstrakten. Polisen vill inte säga om han är känd av dem sedan tidigare.

Utifrån personuppgifter om mannen från Örebro tingsrätt tränar den misstänkte mannen ett flicklag i fotboll och har en lång bakgrund inom idrottsvärlden. Fotbollsklubbens ordförande vill inte lämna några kommentarer till det inträffade men säger att mannen inte är involverad i klubben längre.

Under torsdagen hölls förhör med mannen, men polisen är förtegen om vad som sades.

"Kan vara många"

Han uppgav på internetforumet Skype att han var 15 år. Han använde sig av namnet bealarsson97 när han chattade.

Polisen i Örebro valde i samband med gripandet att gå ut med den misstänkte mannens alias eftersom den tror att andra utsatta kan känna igen smeknamnet.
– Vi misstänker att det finns flera målsägande. Det kan vara många, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polisen i Örebro län.

Polisen vill inte gå in närmare på vad som har hänt flickorna.
– Han ska ha publicerat filmer och bilder på internet eller hotat om att göra det. Och de har varit negativa för de drabbade, säger Mats Nylén.

De ytterligare målsägande som polisen tror kommer att dyka upp ska ha blivit utsatta för liknande brott. Men nya brottsrubriceringar kan bli aktuella, enligt åklagaren Pia Åsberg.

Offer var som helst

Flickorna är från Kumla- och Örebrotrakten samt från Västa Götalands län.
– Ytterligare offer kan finnas precis var som helst, det är ju så internet fungerar, säger Pia Åsberg som troligen kommer att begära mannen häktad under fredagen.

Det var i fredags som den 13-åriga flickan tros ha tagit livet av sig genom att hoppa framför ett tåg. Hennes död misstänks ha föregåtts av hot om att bilder på henne skulle läggas ut på nätet. 

Johanna Westergård/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".