Vågor var en nödvändig ingrediens i Liz Bäckströms musik för meditation. Arkivfoto: Dave Martin/AP/Scanpix
P4 Morgon

Liz Bäckström gör meditationsmusik med danskt vågskvalp

"Jag blir otroligt avslappnad"
8:55 min

Liz Bäckström från Uddevalla kunde inte hitta de vågljud hon sökte på den svenska västkusten, därför fick hon åka till Skagen för att spela in dem. Sedan kunde hon göra sin meditationsskiva.

Liz Bäckström kommer från Uddevalla och har bott i många år på västkusten men är just nu uppflyttad till Kungsör i Västmanland. Skivan "ljusmeditation i Skagen" är hennes första helt egna produktion. Men hon har tidigare gjort övet 1000 kompisitioner i olika genrer.

– Att skriva meditationsmusik var svårt eftersom det handlar om att hålla sig till en enda grundton i taget och sedan improvisera till den.

Att hitta rätt slags vågor som skulle blandas med musiken för att ge den rätta avslappnade stämningen var inte heller lätt.

– Jag åkte runt på västkusten med min mikrofon, men hittade inte det rätta ljudet någonstans. Men i Skagen fanns de långa, tuga dyningarna från Nordsjön som jag behövde.

Men skivan följer en istruktion som berättar hur man ska slappna av och föreställa sig hur man går in i olika mentala rum med olika färger, stänga och öpnna dörrar för att göra den inre resan.

– Men man kan bara lyssna på musiken och vågorna och känna sig avslappnad ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".