Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Städning av barnlokaler i Tanum får underkänt

"Jag kan inte städa så mycket på så kort tid"
1:44 min

Den dåliga städningen av kommunens lokaler i Tanum har kritiserats från många håll sedan privata Skaraborg Städ tog över lokalvården 2011. Särskilt städningen av lokaler där barn vistas får klart underkänt. P4 Väst har träffat en av städerskorna, som gick över till det privata städbolaget, efter att ha jobbat i fem år för kommunen.

Måndag den 18 mars ligger utvärderingen av städningen på kommunfullmäktiges bord. Den visar att kommunen sparade en miljon på städningen förra året.

P4 Väst har träffat en av städerskorna som vill vara anonym. Plötsligt skulle hon städa de skollokaler, som två städerskor städat på tolv timmar tillsammans tidigare, men nu ensam och på åtta timmar.

– Redan från början kände jag när jag öppnade dörren, att jag hinner inte städa så mycket på så kort tid.

– Man kan inte utföra sina arbetsuppgifter och det blir förstås smutsigt, men ledningen lyssnade inte och redan efter fyra veckor blev jag sjukskriven, för jag var dum nog att försöka klara det.

Det blir inte rent på så kort tid och man sliter ut sig för att hinna, säger kvinnan P4 Väst träffar hemma vid köksbordet, någonstans i Tanum. Hon vill absolut vara anonym för hon är rädd. Hon skrev på ett avtal om tystnadsplikt med städbolaget. Och hon tycker att Tanums kommun sålde hennes jobb och henne då, 2011.

– Jag hade ingen fungerande skurmaskin och gamla redskap, moppar som var så dåliga att de löste upp sig, och när jag frågade efter nya så svarade de inte.

– Hade man frågor till ledningen så fick man inga svar.

Nu jobbar hon inte längre för Skaraborgs Städ. Hon fick nog. Den dåliga städningen av särskilt skolor, förskolor och fritids i Tanum påtalas i den utvärdering som kommunfullmäktige nu har att ta ställning till. Men debatten har svallat länge.

Redan för drygt ett år sedan skrev Lärarförbundet till berörda chefer och politiker, att städningen försämrats drastiskt, att pedagogisk personal måste hjälpstäda för att verksamheten ska fungera och att barn vägrar gå på de smutsiga toaletterna, med medicinska problem som följd. Men att de inte kritiserar lokalvårdarna, för deras arbetsbörda har blivit orimlig.

Det värsta tycker den förtvivlade städerskan, som nu slutar sitt jobb, är att det går skattepengar till undermålig städning.

– Det värsta tycker jag är att det går skattepengar till en verksamhet som inte fungerar, som gör folk sjuka och som gör att det blir dåligt städat, eftersom man helt enkelt inte hinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".