Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Uddevalla

"De borde skämmas"

"Personal gråter av förtvivlan"
1:45 min

Nu är det klart hur Uddevallas sparåtgärder inom socialtjänsten faller ut. De innebär bland annat att 29 anställda blir av med sina jobb.

Ett sextiotal omplaceras, och måste slåss om betydligt färre heltidstjänster.

Det drabbar inte minst omvårdarna inom resursteamet där alla måste byta jobb när dom ersätts av timvikarier.

– Jag trodde inte att det var sant, för det första trodde jag att det fanns lagar som skyddade oss anställda, att man inte fick göra så här, säger omvårdaren Johanna Westerlund på resursteamet.

Resursteamet har fungerat som en vikariepool för den övriga omsorgen i kommunen fast med fast anställda. I dagarna får de 51 som arbetar här i enskilda samtal erbjudanden om omplacering.

Nya arbetsplatser och i många fall med mindre tjänster, trots kommunens projekt att öka tjänstgöringsgraden inom omsorgen.

Johanna Westerlund har själv fått ett erbjudande om en 66-procentig tjänst med varierande schema. Hon tror inte att hon kan jobba kvar. Som ensamstående mamma går tillvaron helt enkelt inte ihop under de förutsättningarna.

I ett brev till Uddevallas socialnämnds ordförande, Elving Andersson (C) gav hon uttryck för sin och arbetskamraternas ilska och sorg.

– Jag hoppas han är medveten om vad jag sitter här nere på Strömstadvägen och ser, att det kommer ut omvårdare som gråter av förtvivlan och sorg, att liv vänds uppochner, och att de borde skämmas.

Elving Andersson säger till P4 Väst att han känner sympati för de som drabbas, men att det under rådande ekonomiska läge är ofrånkomligt att det blir så här under en övergångsperiod.

– Det beklagar jag men så är den bistra verkligheten.

– Det här är ju ett sätt att få verksamheten mer kostnadseffektiv.

Johanna Westerlund tvivlar på att kommunen kommer att spara några pengar. Hon tycker också att det känns bittert att de som har jobbat i verksamheten i många år och som har rutin och kompetens kommer att ersättas av timvikarier. Risken är att det drabbar personalen som jobbar på de ställen där omvårdarna på resursteamet brukar täcka upp, men det kommer också att märkas hos vårdtagarna, menar hon.

– De kommer säkert att bemötas på ett proffsigt sätt, det har inte med utbildningen att göra, men det kanske inte har lov att ge insulin och så. Det kan bli mer tungarbetat. Det är klart att det är en stor oro hos vårdtagarna också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".