Foto: Dorothea Tuch AP/Scanpix
Saab

Riksgälden förlorar Saabpengar

Staten tvingades lösa Saab Automobiles lån på 2,2 miljarder kronor efter konkursen. Nu fattas 600 miljoner kronor i det som skulle vara fullgoda säkerheter.

När Saab fick statliga garantier för ett lån i Europeiska investeringsbanken (EIB) 2010 var budskapet från regeringen och Riksgälden att skattepengar inte skulle äventyras.

Genom panter i reservdelsbolaget Saab Parts och verktygsbolaget Saab Tools skulle staten ha säkerheter som täckte lånet.

Men i Riksgäldens årsredovisning för 2012 har värdet av panterna skrivits ner till 1,6 miljoner kronor. Saabs konkurs i slutet av 2011 påverkade reservdelsbolaget mer än väntat.

Bo Lundgren, som var chef för Riksgälden under Saabturerna och fram till februari i år, ser det ändå inte som en förlustaffär.

– Den här nedskrivningen är för att tillgododse redovisningskraven. Skulle bolaget säljas nu kan man inte räkna med mer än så, men det finns ingen anledning att sälja, säger han.

Staten tog i fjol över ägandet av Saab Parts och räknar med att ta hem vinster från det lönsamma bolaget. Dessutom väntas pengar från Saab Tools konkurs där det finns ett överskott.

Och Bo Lundgren vill se allt i ett bredare perspektiv.

– Lånegarantin gjorde att människor kunde behålla jobben längre och samhället slapp kostnader för arbetslöshet.

Karin Olander (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".