Nätdroger reas ut när preparat förbjuds.

Droger reas på nätet – polisen: Behövs hårdare lagar

"I England leder innehav till åtal"
6:42 min

Drogerna flödar på nätet. Och som Ekot har kunnat rapportera så finns det inget sätt att komma åt dem, eftersom lagstiftningen går så långsamt att substanserna än så länge är lagliga. När substanserna sedan förklaras olagliga, rear försäljarna ut lagret dagarna innan de nya lagarna träder in.

– Jag tycker det är väldigt fel för att de ska bli narkotikaklassade och då är det inte bra grejer i dem. Då är det helt fel att de rear ut dem för då kanske folk som tycker att det är billigt så provar de bara för att prova, så blir de dåliga och väldigt sjuka istället.

– Det är väl lite läskigt att man kan få dem på några knapptryck liksom, att det är så enkelt egentligen om man väl vill.

– Det vore bättre om man alla droger var legaliserade så använder man inte sådana droger. För de är mycket farligare än vad de vanliga är som man får på annat sätt men de här är ju definitivt farligare.

Ungdomarna är överens. Det är drogerna på nätet som är problemet och de är för lätta att få tag på. Från polisens sida så har man känt till problemet under en lång tidsperiod. Men det är problematiskt att lagstifta kring droger eftersom vissa behöver dem, menar Tony Bengtsson som är spanchef hos polisen i västra fyrbodal.

– Det kan ju finnas i daglighandeln. Det kan vem som helst handla för att baka bröd eller när man köper fågelfrön. Det visar sig sedan att det kan innehålla vissa cannabinoider eller annan substans som används i de här nätdrogerna, säger han.

Även fast det lagstiftas mot droger som kan missbrukas, så går det långsamt. De droger som säljs på nätet är lagliga och problemet ligger hos lagstiftarna, menar polisen.

– Om vi tittar på England som land så har de ju en striktare lagstiftning. De ser att när någon har sådana här substanser och syftet är att berusa sig så leder det till åtal i mycket större utsträckning än vad det gör i Sverige, säger Tony Bengtsson.

Camila Astorga Díaz
Marcus Gorne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".