Qu Dong undrar om hon behöver vara orolig när hon laddar ner appar. Foto: Camila Astorga Díaz/Sveriges Radio

Datainspektionen varnar – appar sprider information om dig

"Borde jag vara orolig?"
1:30 min

Nu varnar Datainspektionen dig som har en smart telefon eller en läsplatta. Apparna du laddar ned kan sprida onödigt mycket information om dig. Qu Dong har haft sin smarta telefon i tre år och har hunnit ladda ned en hel del appar.

– Ja, det är många. Som Nordeabanken och kinesiska grejer. Platsbanken, GP och översättare, säger Qu Dong.

De smarta telefonerna och pekplattorna gör sin framfart i Sverige. I genomsnitt har alla användare 37 nedladdade appar och varje dag tillkommer 1 600 nya i de butiker där man handlar appar. Men hur oroliga är vi över informationen som vi överlämnar? Och vet vi vilka villkor vi går med på? Mikael Ejner på Datainspektionen är IT-säkerhetsspecialist.

– Om det är så att man inte känner att man är aktsam när man laddar ned och använder appar så kanske man ska tänka sig för lite över vilken information man har på en smart telefon, säger han och fortsätter:

– Man får tänka efter om en app som ska visa bilder verkligen behöver åtkomst till mikrofonen. Eller släppa ifrån sig adressboken eller alla sina lösenord till en app som egentligen ska göra något annat. Det vi hoppas på med det här papperet är att vi kan upplysa de som utvecklar appar eller andra som deltagare i de här ekosystemet är vilka rättigheter de ska erbjuda användarna , säger Mikael Ejner på Datainspektionen som är IT-säkerhetsspecialist.

Qu Dong hittar de appar som hon behöver på genom att söka i de olika app-butikerna som finns.

– Kanske att jag behöver den och då laddar jag ned den, säger Qu Dong.

Är du någonsin orolig över att information om dig ska läcka ut till andra?

– Nej aldrig. Har aldrig tänkt på det. Är det farligt?

Blir du orolig nu när jag frågar dig?

– Ja, litegrann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".