Trollhättan

Öde fabrik ställs ut i Trollhättan

Bilstaden Trollhättan blir bildstaden under en dryg vecka då allmänheten kan se fotoutställningar på flera olika ställen i centrum.

Christina Kronér är en av fotograferna och hon ställer ut bilder hon tog förra våren i en öde Saabfabrik.

– Man kände sorgen över all verksamhet som pågått i fabriken och nu stod allt tomt. säger Christina Kronér, almenackan stod på december 2011 och adventsljusstakarna stod kvar, det var sorgligt.

Christina Kronér var egentligen anlitad av Nevs för att dokumentera köpet av fabriken förra våren men affären drog ut på tiden och hon fick två dagar på sig att gå runt i fabrikslokalerna för att fotografera. Och det blev bilder som hon är helt ensam om.

– Vad som slog mig då var att det var helt orört, säger Christina Kronér, Victor Mullers podium stod kvar i hallen där han iformerade alla anställda om att han lämnat in en konkursansökan och tydligen, som jag fått det berättat för mig, så gick alla på dagen.

Bilderna kommer nu att ställas ut i en lokal i affärhuset Oden och en del bilder från Stallbacka är också nominerade till Årets Bild i kategorin "Svenskt nyhetsreportage".

Och vem som får det priset och pris i de anda kategorierna som finns med i "Årets Bild" avgörs nästa helg då landets främsta fotografer kommer till Trollhättan.

Första pris eller inte, en bild är Christina Kronér särskillt nöjd med. På en sliten bordsskiva står en odiskad kaffekopp och bredvid ett plastinbakat truckförarbevis och en historia hon fick när hon pratade med ägaren till beviset.

– Han gav mig en berättelse, han hade arbetat i fabriken i 32 år och han stod nära Victor Muller när han kom med konkursbeskedet, säger Christina Kronér, det är våldigt rörande alltihopa, det tar mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".