Foto: P4 Väst

IF Metall hoppas på samarbete med Samhall – kan ge 100 Saabarbetare jobb

"Detta är en chans för våra medlemmar"
1:24 min

IF Metall skriver i ett öppet brev till Samhall att de gärna ser ett samarbete tillsammans med dem för att kunna sätta runt 100 av de industriarbetare som tidigare arbetade på SAAB i arbete.

– I och med dagens slimmade arbetsorganisationer blir det svårare och svårare för människor med olika funktionshinder att komma in på arbetsmarknaden. Även i det fallet hade Samhall varit en bra aktör, säger Leif Håkansson som är förste ombudsman för IF Metall i Norra Älvsborg.

Det rör sig om 100 långtidsarbetslösa industriarbetare med nedsatt arbetsförmåga i olika former som med arbetsträning och utbildning skulle kunna arbeta igen, menar Leif Håkansson.

– Därför, om man tittar tillbaka på hur Samhall fungerade en gång i tiden, när man hade sådan här industriverksamhet i Trollhättan, så var det anpassade jobb. Man hade särskilda bidrag tillsammans för att klara av en lägre arbetstakt eller anpassade arbetsuppgifter på annat sätt. Och därför menar vi att Samhall är en bra aktör i det läget.

Samhalls uppdrag är att ”utveckla personer med funktionsnedsättning genom arbete genom att producera efterfrågade varor och tjänster på en konkurrensutsatt marknad.” Leif Håkansson tycker att Samhall borde se detta som en chans att visa vad de går för.

– Jag hoppas att de gör det, för jag är övertygad om att det skulle innebära en chans för ett antal av våra medlemmar att få ett jobb idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".