Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Byggstrejken

Storstrejken i byggindustrin rycker närmare

I helgen kan medlarna rädda arbetsfreden, men det är ett knivigt ärende.

Ett bud på lördag och förmodligen ett svar på söndag. Blir det då nej från fack eller arbetsgivare hotar en storstrejk i byggindustrin på tisdag.

Några lönefrågor är inte aktuella i medlarbudet.

-Nej, det tror jag inte eftersom industrins lönemärke inte är satt, säger byggarbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind och får medhåll av LO-facket Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Båda de centrala parterna, LO och Svenskt Näringsliv, är överens om att det är industrin som ska bestämma ramarna för löneökningarnas storlek. Fack och arbetsgivare i industrin lär inte bli färdiga än på någon vecka, även om de också gått in i ett intensivare läge med ett första hett medlarbud som de ska ge svar på lördagen.

I stället handlar konflikten och medlingen om vad facket kallar ordning och reda på byggarbetsplatserna. Byggnads kräver att huvudentreprenören tar ansvar för att hela kedjan av underentreprenörer håller sig till lagen, sköter sig med löner, arbetsvillkor och annat. Det finns för många oseriösa företag i branschen, som facket vill städa undan. Motparten Sveriges Byggindustrier håller med om grundproblemet, men det löses inte genom kollektivavtal, utan av rättsvårdande myndigheter, är arbetsgivarnas inställning.

Båda parter konstaterar att tvistefrågan är svår att medla kring. Medlarna har möjlighet att skjuta på strejkvarslet, men ingen av parterna har fått sådana signaler ännu.

Blir det då strejk på tisdag?

-Återstår att se, jag vill inte spekulera i det. Det är svåra frågor att lösa, säger Torbjörn Hagelin.

Blir det ingen lösning går över 3 000 byggare från och med tisdag morgon ut i strejk på cirka 160 byggarbetsplatser runt om i landet.

Olle Lindström/TT

Fakta

Totalt berörs omkring 3 000 av Byggnads medlemmar på 160 olika arbetsplatser runt om i landet. I vårt område är det Ikanobygget på Östra Torp som riskerar att stoppas om det blir strejk.

Strejken träder i kraft tisdag morgon den 19 mars om ingen lösning nåtts innan dess.

Sveriges Byggindustrier har samtidigt varslat om en spegellockout mot samma arbetsplatser som facket strejkvarslat. Den träder i kraft måndag den 25 mars.

Källa: Byggnads, Sveriges Byggindustrier (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".