Trollhättan

Vårdcentral anmäls efter cancermiss

Vårdcentral missade Gustavs njurcancer
1:36 min

En man vände sig till vårdcentralen i Trollhättan fem gånger under ett halvår med svåra smärtor i ryggen, men hans njurcancer upptäcktes inte. Inte förrän han tvingades uppsöka akuten på sjukhuset.

Nu har primärvården Lex Maria-anmält ytterligare ett fall från Granngårdens vårdcentral.

Vi kan kalla honom Gustav - han heter egentligen något annat. Han är sjuk, i njurcancer, som har spridit sig till skelettet och till lungorna, och han tror att det hade kunnat undvikas om bara läkarna hade lyssnat på honom från första början.

Gustav fick smärtor i ryggen under hösten 2011, en värk som strålade ut mot axlarna. När han var ute och arbetade med sin båt i december blev smärtorna akuta, och han kände inte igen dem från förr.

Gustav blev orolig för att det kunde vara något annat än vanligt ont i ryggen, och sökte hjälp på sin vårdcentral, Granngården i Trollhättan.

"Det här är en muskelsträckning" sa doktorn, som skickade hem honom med värktabeletter.

Gustav försökte förklara att det här kändes helt annorlunda än den vanliga ryggvärken, men doktorn lyssnade inte. Varken nu, eller vid de följande besöken på vårdcentralen, berättade Gustav senare för en kurator på sjukhuset.

Varje gång han sökte fick han nya värktabeletter som inte hjälpte, och till slut gjorde det så ont att han åkte in till ortopedakuten. Då hade han också drabbats av känselbortfall i benen, och den 23 augusti, åtta månader efter det första besöket på vårdcentralen, fick han till slut en magnetröntgen, som visade att han hade metastaser i skelettet. Sedan hittade man också en primärtumör i ena njuren och misstanke om vidare spridning till lungorna.

Gustav är nu orolig för att de månader som passerat i onödan gjort att cancern spridit sig.

Primärvården har Lex Maria-anmält Gustavs fall till Socialstyrelsen som en "händelse som har medfört allvarligt skada eller sjukdom".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".