8 maj ska portarna öppnas men nu kan bygget hotas. Foto: Victor Jensen/P4 Väst

Ikano-bygget hotat av storstrejk

Fackförbundet Byggnads tackade nej till medlarnas bud i byggkonflikten. Därmed rycker risken för en storstrejk närmare. – Vi är besvikna, vi hade hoppats på en lösning, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Arbetsgivarsidan tackade däremot ja.
– Byggnads vill att vi ska kapitulera i varje del och det kan vi bara inte göra. Det är inte så den svenska modellen ska fungera, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Också han säger sig vara besviken på motparten. Konflikten handlar främst om vilket ansvar byggentreprenörerna ska ta för sina underleverantörer när det gäller arbetsvillkor, löner och annat. Facket kräver att huvudentreprenören ser till att alla underleverantörer håller sig till lagen.

Något nytt bud från medlarna är inte aktuellt.
– Vi får sätta oss ner och fundera på hur vi ska göra nu, säger chefsmedlaren Bengt KÅ Johansson.

Byggnads har varslat 3 000 byggarbetare om strejk från och med tisdag. 160 arbetsplatser berörs, bland annat Ikano-bygget på Torp, nya Karolinska sjukhuset i Solna, E4 kring Sundsvall, Umeå flygplats, universitetet i Örebro och Kaninlandet på Liseberg.

Enligt Sveriges Byggindustrier skulle en strejk kosta omkring 200 miljoner kronor per dag.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".