Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hässleröd

Domen: De misstänkta för Hässlerödsmordet frikända

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 09.20
Polisen misstänker mord i villa i Uddevalla efter branden. Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO.

De två män som suttit frihetsberövade och varit misstänkta för mord på en 41-årig man i Hässleröd utanför Uddevalla frikänns. Idag kom domen mot männen som har varit på fri fot sedan den 18 februari.

Åklagaren Niklas Sannerholm säger till P4 Väst att han inte läst domen ännu och därför inte tagit ställning till om han kommer att överklaga.

Tingsrättens dom börjar med en fråga: Hur dog mannen i Hässleröd?, och så följer ett resonemang om att det är uppenbart att någon försökt dölja att mannen dött genom att tända eld på huset.

Men branden gjorde det omöjligt att fastställa orsaken till mannens död och därför kan tingsrätten heller inte säga om det rör sig om mord.

Att det var mordbrand slår däremot tingsrätten helt fast. Någon eller några hällde ut bensin på den döda kroppen och i rummet och tände på men frågan är fortfarande vem.

De båda misstänkta männen har hela tiden nekat till att ha varit i huset vid de aktuella tidpunkterna men det tror inte tingsrätten på.

Tingsrätten menar att vittnesmål och telefontrafik gör det sannolikt att de båda var i Hässleröd den kväll åklagaren menar mannen blev misshandlad och fastbunden i sängen.

Men trots att de ljugit om detta så kan det inte bevisas att det var dem som misshandlade mannen.

Och de följande två dagarna stod huset troligen olåst och det kan därför inte uteslutas att någon eller några andra varit på besök och misshandlat mannen och sedan startat branden.

Så trots att åklagaren enligt tingsrätten målat upp ett sannolikt scenario så räcker inte det utan när det inte finns några handfasta bevis måste tingsrätten frikänna de båda åtalade.

Läs mer om mordet i Hässleröd

Det har hänt dag för dag i Hässlerödsfallet

 • 6 oktober: Polisen får larm om en brand i en Villa i Hässleröd utanför Uddevalla.
 • 8 oktober: Vid den tekniska undersökningen hittar polisen en avliden man som misstänks ha mördats. Mannen är 41 år.
 • 9 Oktober: Tre personer grips. Två män 21, respektive 33 år, misstänkta för anstiftan till mord/anstiftan till mord på sannorlika skäl, samt en kvinna misstänkt för skyddande av brottsling.
 • 14 oktober: De två misstänkta männen häktas. Kvinnan som greps för skyddande av brottsling är fortfarande misstänkt men på fri fot.
 • 23 oktober: Mördade 41-åringens före detta sambo grips och anhålls för anstiftan till mord. De misstänkta männen sitter fortfarande häktade.
 • 27 oktober: 41-åringens före detta sambo häktas på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord. Hennes advokat Hans Gaestadius säger att hon ställer sig fullständigt frågande kring det här och att hon kraftfullt förnekar misstankarna. En vårdnadstvist har nyligen avgjorts mellan paret. Det är ännu oklart hur 41-åringen dog men obduktionen visar att han hade skador som uppkom innan branden.
 • 23 november: Den 41-åriga kvinna som misstänks för anstiftan till mord på en man i Hässleröd ska släppas på fri fot. Misstankarna mot henne finns dock kvar.
 • 21 december: Åklagare Niklas Sannerholm berättar för P4 Väst att mannen redan var död när huset började brinna.
 • 25 januari: Det framkommer att det saknas bevis mot de kvinnor som varit misstänkta för brott i samband med mordet och därför är förundersökningen mot dem nerlagd.
 • 28 januari: Åtalet lämnas in till Uddevalla tingsrätt. Det framkommer att mannen mördades två dagar innan branden.
 • 18 februari: Efter genomförd rättegång meddelas att de två männen släpps på fri fot i väntan på dom.
 • 18 mars: Domen kommer. De båda misstänkta männen frikänns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".