Tanum

Förskolechef i Tanums kommun vittnar om dåligt städavtal

1:56 min

Smutsiga skolor och utarbetade städerskor. Den verkligheten vittnar personal i Tanum om efter att kommunen valt att lägga ut städningen på entreprenad.

– Det tar mycket tid att reda upp de här olika sakerna, så det blir ett irritationsmoment, säger Monica Rosenhoff, som är chef över förskolorna i Hamburgsund och Fjällbacka.

Monica Rosenhoff är en av dem som lägger mycket tid på att reda ut vad som ingår i avtalet som kommunen skrivit med Skaraborgs städ som skött städningen sedan 2011. Ett av problemen är att hennes förskolor är registrerade som skolor i avtalet.

– Det har inte ingått något städ på sommaren eftersom de betecknas som skolor och då har Skaraborgs städ räknat med ett visst antal skoldagar under året som det är öppet. Så där har vi fått köpa till och betala extra för det städet, säger Monica Rosenhoff.

Det blir också problem när förskolan tar in nya möbler eller inredningsdetaljer. Nu har de till exempel lagt in en ny matta på Lisabackens förskola i Hamburgsund. Då får förskollärarna rycka in själva berättar Katrin Karlsson som jobbar där.

– Den har vi städning på, men inte den, säger hon och pekar på en röd och en grön matta som ligger på golvet.

– Den gröna har vi dammsugit, den ingår inte i det vanliga städet, säger Katrin Karlsson.

Men moderaten Helen Blad som är ordförande i tekniska nämnden ser inte städavtalet som ett problem.

– Det finns pengar att köpa till tjänster om det behövs, säger hon.

Och det är precis vad som gjorts ute på skolorna när det varit för smutsigt. Men trots förbättringar upplever personalen ändå att det kvarstår problem och krångel. Skaraborgs städ lovar nu att se över om de kan göra något annorlunda.

– Vi måste återigen titta på om vi kan göra något mer, säger vd:n Fredrik Pethrus.

Marie Mattsson

marie.mattsson@sverigesradio.se
0522-67 00 39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista