1 av 4
Öde torg när vi anlände till Mellerud vid sex-draget...
2 av 4
....och hu så kallt det var!
3 av 4
Så här ser vattentornet ut som ska döpas i tv ikväll!
4 av 4
Mellerudsprofilen Nina Berg berättade om vad som är på gång i Mellerud
P4 Morgon

Sibirisk kyla, flaggdramatik och förgiftat nattvardsvin i Mellerud

"Inkarnationen av ödslighet"
1:25 min

"Har det hänt nåt" var frågan P4 Morgon tog med sig till Mellerud, inspirerad av Anders Lundins tv-program på SVT ikväll. Och visst fanns det saker att berätta från dalslandsmetropolen.

Det är i kväll klockan 20 som SVT sänder programmet "Det hände här" om spännade historier från Melleruds förflutna och dessutom namnger vattentornet efter en av historierna.

Nu ville vi veta vad som var på gång just nu, samtidigt som en isande vind och snöfall gjorde torget i Mellerud till en närmast sibirisk upplevelse.

– Folk är hemma och tar på sig långkalsonger eller dricker kaffe och inväntar kvällens tv-program, var ett vanligt svar på vår fråga.

Nina Berg, ansvarig för sommarens kanalyra tittade förbi och kunde avslöja några nyheter från vårens program.

– Vi utökar kanalyrans dagar till fyra och drag igång redan på onsdagen med Sten och Stanley. Sedan kommer fler stora svenska artister som jag inte kan berätta om än.

Katarina Körling berättade om vårprogrammet hos Kulturbruket på Dal där det handlade om både opera för barn och kända artister:

– Hanne Boel kommer hit på lördag och sedan väntar bl.a ett körprojekt med Simon and Garfunkel-musik samt Benjamin Brittens barnopera "Noaks Ark".

Mellerudsbon Ove Johansson körde ikapp oss med sin bil för att berätta om en historia från trakten som han hört talas om - en präst som blandade arsenik i nattvardsvinet som han lät församlingens äldsta och sjukaste smaka på.

– Han såg det nog som en barmhärtighetsgärning att befria dem från sina plågor.

Till sist fångades vår uppmärksamhet av den procedur där flaggorna med kommunens vapen halades och sedan hissades igen på torget. Anledningen visade sig vara en detalj i hissningsanordningen som skramlade och störde boende i området som kommunens folk behövde rätta till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".