Meraf Bahta och Ulf Björklund. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst

Hälles Meraf Bahta hoppas bli svensk medborgare till VM i sommar

"Jag saknar de stora tävlingarna"
8:53 min

Hälle IF-s löpare Meraf Bahta hoppas kunna tävla för Sverige i friidrotts-VM i Moskva i sommar, men för det krävs svenskt medborgarskap. Ansökan är inlämnad till Migrationsverket och hon vet att tränaren Ulf Björklund och Svenska friidrottsförbundet kommer att stötta henne där, när ärendet kommer upp.

Meraf Bahta saknar de stora internationella mästerskapen, som hon ju deltog i för Eritrea innan hon flydde, så nu hoppas hon på svenskt medborgarskap snart.

– Jag hoppas att de fixar papperen innan VM, för jag saknar att tävla i stora tävlingar för Sverige.

I september fick Meraf Bahta permanent uppehållstillstånd, efter nästan fyra år i Sverige, och det påverkade hennes träning mycket positivit, säger hon.

– Helt fantastiskt, jag blev väldigt, väldigt glad!

Då kunde Meraf Bahta börja koncentrera sig på träningen, utan bekymmer för framtiden. I december var hon i toppform, sedan kom en period av sjukdom, men nu tränar hon igen och siktar på stafett-SM i slutet på maj. Förra året tog hon ju guld på tre gånger 1500 meter, tillsammans med lagkamraterna från Hälle Linn Nilsson och Lisa Öhberg.

Av Merafs familj finns bara två syskon kvar, på flykt i Sudan, där de jagas av eritreanska agenter. Så just nu är det bekymmersamt för henne igen, säger den Meraf kallar sin pappa i Sverige, tränaren Ulf Björklund, men hon tränar idogt ändå.

– Hon har lärt sig att hon mår inte bättre av att inte träna, utan att träna kan vara ett sätt att bearbeta onda och tråkiga tankar.

– Meraf var redan i 16-17-årsåldern en riktig VIP i Eritrea, en stor kändis som löpare även internationellt, och dit ska vi igen!

Ulf Björklund säger att kvalitetsmässigt är det inte långt kvar till världseliten för Meraf Bahta.

– Hon kommer förmodligen att göra sådana tider att hon kvalificerar sig för VM, så det är bara medborgarskapet som ska till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".