Salima Daidan och Alma Bajrami på Mötesplats för kvinnor. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
Trollhättan

Mötesplats för kvinnor på Kronogården

"Kvinnor med olika perspektiv och olika kompetenser"
5:20 min

En mötesplats för kvinnor på Kronogården i Trollhättan har länge diskuterats och nu har en kärntrupp av entusiastiska kvinnor fått en lokal, där de kan förverkliga idén. Än så länge har de temakvällar ibland, men i framtiden vill de kunna hålla lokalen öppen varje dag, för kvinnor av olika ursprung och kultur.

P4 Väst träffar Salima Daidan, ordförande i föreningen "Mötesplats för kvinnor", och Alma Bajrami, sekreterare, en kväll när temat är "föräldrarollen". Ett femtontal kvinnor är samlade i det lilla huset på Lantmannavägen 38-40.

Föreningen har åtta språk representerade i styrelsen. Alma Bajrami talar romani och bosniska/serbiska/kroatiska. Salima Daidan talar arabiska. Somali,syrianska och svenska finns också, så här behövs inga tolkar säger de och skrattar.

De har loppis för att locka dit kvinnor, de knackar dörr och pratar med alla de känner. I framtiden vill de ha öppet varje dag och har tagit kontakt med Arbetsförmedlingen för att få ett par praktikanter med olika språk, som kan sköta det dagliga.

Salima Daidan ser nu sin dröm om en plats där kvinnor av olika kulturer kan träffas på väg att förverkligas. De behöver hjälp av andra kvinnor att integreras med varandra och med det svenska samhället, menar hon.

– De har med sig mycket i bagaget, i sin kultur, men när de bor här får de inga kontakter, de tappar mycket och vet ingenting om det nya samhället.

Alma Bajrami tycker det är viktigt att kunna ta tillvara alla de kompetenser som alla dessa olika kvinnor har.

– Det är viktigt att se att det är inte bara kvinnor, utan kvinnor med olika perspektiv, etnicitet, klassbakgrund och kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".