Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Nya E6 får kritik av räddningstjänsten

Publicerat torsdag 21 mars 2013 kl 06.00
"Hade gärna sett att det var bredare"
(1:25 min)
Foto: Marie Hedlund/SR Väst

En för smal väg där bilisterna inte har en chans om de hamnar i snömodden. Så beskriver räddningstjänsten i Strömstad E6 mellan Huds Moar och Norska riksgränsen i ett brev till Lars Thörnblad, samhällsplanerare på Trafikverket.

– Nu är jag ingen underhållsmänniska, men vi plogar så bra vi kan. Det jag har fått från vårt underhållsfolk är de gärna sett att det var bredare väg för då hade det varit lättare att snöploga, säger Lars Thörnblad, samhällsplanerare på Trafikverket.

Räddningstjänsten Strömstad påpekar brister vid bland annat skyltning när motorväg blir vanlig väg, vattensamling och köbildning på motorvägen. Den främsta bristen är enligt räddningstjänsten att vägen är väldigt smal. Storleken på körbanorna gör att plogbilar inte kommer in tillräckligt nära vajerräcket. Då sprutas snö ut i omkörningsfilen och gör den ännu smalare.

– Vid snö på motorväg hamnar snömodden och snön efter snöplogen, då snöplogen inte kan gå närmare vajerräcket. Sedan ut i vägbanan vilket gör att filen blir ännu smalare och förarna har inte en chans om de hamnar i modden, skriver Ida Haglund, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Strömstad till Trafikverket.

Lars Thörnblad på Trafikverket menar att det som de kan göra i nuläget är att sätta ut bullerräfflor, så kallade rumble strips, som låter när motorväg går över i vanlig väg. Snöplogningen kan de inte göra något åt utan att bygga om vägen.

– Skulle man göra någonting då är det en fullständig ombyggnad med det är i dagsläget inte aktuellt utan vägen är ju ganska nybyggd, säger Lars Thörnblad.

Tror du det kan leda till fler olyckor?
– Det är upp till bilisten att bedöma alla de här omständigheterna med hur smalt det är, om det kommit mycket snö, om det är snöröjt, om det är halt och den bredden som står till buds för omkörningar. Så det är väldigt svårt att svara på, säger Lars Thörnblad.

– Vi gör ju vad vi kan för att snöröja på bästa möjliga sätt och då har bilisterna att förhålla sig till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".