Ulf Palmnäs. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst
Trollhättan

GKN ser rymdframtiden an med tillförsikt

Det pågår en ständig utveckling
1:38 min

Den svenska rymdverksamheten kommer att samordnas och prioriteras av staten framöver, det kom fram under det rymdforum som just nu samlar hela den svenska rymdeliten i Trollhättan. Bland företagen på plats finns GKN Aerospace, tidigare Volvo Aero, från Trollhättan.

GKN Aerospace ställer ut några av sina raketdelar på Rymdforum och Ulf Palmnäs, marknadschef på GKN berättar om hur de lyckats göra dem både lättare och betydligt billigare att tillverka.

- Det här Sandwich-munstycket i nästa generations teknik, är trettio till fyrtio procent billigare att tillverka, berättar han.

Det pågår en ständig utveckling mot billigare och bättre utrustning.

Den utvecklingen kräver ekonomiskt stöd och Generaldirektören för Rymdstyrelsen Olle Norberg menar att den tydligare strategi och de fasta anslag som nu införs i den svenska rymdverksamheten kommer att gynna rymdsverige, däribland industriföretagen.

- Vi har en industri i Sverige som är jätteduktiga på vissa områden, säger han och nämner bland andra GKNs arbete med bärraketer för att komma upp med satelliter i rymden, säger han.

Regeringen har nu också beslutat att anslå nya medel till Arianeprogrammet och därmed hoppas GKN att får fortsätta utveckla munstycken till dessa raketer.

- Vi ser ju framför oss att Arianeraketen kommer att flyga i sin nuvarande form, eller lätt förändrad fram till 2025, så det är ju ganska långsiktigt det hela.

Han tror också att GKN kommer att vara med i Ariane sex.

- Så vi kommer att vara med i branschen i många, många år, förmodligen kommer vi ha både Ariane fem och sex flygande samtidigt och det kommer innebära en ökad produktion hos oss, säger Ulf Palmnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".