Preemraff i Lysekil. Foto: Thomas Ögren/Preem.
Lysekil

Preemraff vill behålla gamla utsläppsgränser

I snart tio år har Preemraff i Lysekil bara haft provisoriska gränsvärden på sina utsläpp.
Ägaren Preem vill nu att Miljödomstolen lägger fast de gamla gränserna för utsläpp medan Naturskyddsföreningen kräver en skärpning.

På torsdag flyttar Miljödomstolen ut sin förhandling till Preemraff i Lysekil för att på plats avgöra vilka gränser som ska gälla för raffinaderiets utsläpp av bland annat, koldioxid, svavel och kolväten, i framtiden.

Förra gången Miljödomstolen hade förhandlingar om Preemraffs utsläpp var 2004 och de utsläppsgränser som sattes upp då var meningen att de skulle justeras ned efterhand som ny teknik utvecklades.

Men Preemraff fick aldrig några strängare krav och även om raffinaderiet inte släpper ut så mycket som det finns tillstånd till så vill Preem behålla de gamla gränserna.

Naturskyddsföreningen i Lysekil tycker däremot taket är satt allt för högt.

-- Det är ju väldigt mycket fackling och sot och stoft och buller och liknande som märks långt från raffinaderiet säger Inge Löfgren som är ordförande.

– Man borde minska utsläppen, det ligger inte i tiden att ha så här stora utsläppen som raffinaderiet här i Lysekil har, säger han.

Preemraff i Lysekil är en av de enskilt största utsläppskällorna i Sverige av bland annat koldioxid och svavel och nedfallet påverkar ett stort område.

Samtidigt förser raffinaderiet en stor del av svenska marknaden med diesel. En mycket mäktig motståndare till den lokala Naturskyddsföreningen.

-- Det är klart där har ju närboende och andra ett underläger, säger Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Lysekil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".