Foto: Jonna Burén/SR Göteborg

Rondslätt och Ehn stannar kvar på sina platser

1:35 min

Varken Patrik Ehn eller Daniel Rondslätt (SD) tänker följa uppmaningarna om att omedelbart ställa sina platser i regionfullmäktige till partiets förfogande.

Även Patrik Ehn tänker sitta kvar på sina mandat i Göteborgs kommunfullmäktige och Västra Götalands regionfullmäktige.

– Men jag har inte för avsikt att obstruera partiets kommunala och regionala arbete, säger Patrik Ehn till TT.

Michael Andersson, lokal ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal, tror att uteslutningarna av Ehn och Rondslätt kan leda till avhopp från regionfullmäktige.

– Från i måndags har det ringt ett femtiotal personer som är upprörda och funderar på att minska sitt engagemang i partiet eller lägga av helt, säger Michael Andersson.

Han har även pratat med fullmäktigeledamöter i regionen, som är kritiska.

– De tycker det är en väldig toppstyrning och de funderar på att hoppa av.

Michael Andersson är själv kritisk till uteslutningen av samma anledning. Han pratar om dubbla måttstockar och att inte alla medlemmar behandlas lika. Som exempel tar han händelserna i november förra året när riksdagsledamöter för SD bland annat beväpnade sig med järnrör.

– Ja, jag jämför det med de här uteslutningarna, jag tycker att det var minst lika allvarligt det som hände uppe i Stockholm den festnatten med de tre personerna. Det känns som det är skillnad på folk och folk.

Lars Hansson, som på regionfullmäktigegruppens möte igår utsågs till ny tillförordnad gruppledare, har inte hört fler negativa än positiva reaktioner, och tror inte på några avhopp från regionfullmäktige.Han är inte heller orolig, eftersom han menar att eventuella avhopp inte påverkar regionfullmäktige på något sätt.

– Det påverkar absolut ingenting. Varför skulle det göra det? Det finns alltid ersättare för folk, menar Lars Hansson.

Daniel Rondslätt tänker inte följa regionfullmäktigegruppens uppmaning om att genast ställa sin plats i regionfullmäktige till partiets förfogande, utanblir kvar.

– Inledningsvis i alla fall, jag har ju fortfarande motioner i systemet, så jag tycker jag har en särskild anledning att vara kvar av det skälet, säger Daniel Rondslätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista