1 av 3
Ninas fudgetårta. Foto: Lotta Hellström
2 av 3
Radiokaka. Foto: Lotta Hellström
3 av 3
Regnbågskaka. Foto: Lotta Hellström

Frossa i choklad med Lottas recept

P4 Västs bakexpert Lotta Hellström kommer till studion med en hel hög av recept. Den här gången är det fokus på choklad.

Ninas fudgetårta

150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe, kallt
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tskbakpulver

 Fudge

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
200 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
150 gram smör, rumstempererat

Tillagning

ca 10 bitar

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
Pudra över kakao.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Radiokaka a la Lotta

150 g  Smör
300 g choklad
1 dl florsocker
2 st äggulor
20 st mariekex eller gör som jag och smula i italienska lady fingers

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Bryt chokladen i bitar. Lägg ner dem i smöret och rör tills det smälter. Rör ihop florsocker, pepparkakskrydda och äggulor. Rör ner den ljumma chokladsmeten. Klä en avlång form, ca 1 liter, med plastfolie. Bred ut ett lager chokladsmet i botten. Varva sedan kex och smet. Avsluta med smet. Låt stelna i kyl över natten. Skär kakan i skivor med vass kniv. 

Exprimentera med olika chokladsorter och smaker t ex apelsinchoklad.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Regnbågskaka 

Total blir det 3 stycken kakor, alltid bra att ha i frysen. Kan varieras både i färg och smak. Man kan grädda alla tre samtidigt om man har 3 likadana formar, gräddningstiden blir ca 5 minuter längre

2 stora ägg
2 dl socker
50 gram smör eller margarin
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk (vatten går också bra)
Smaksätt sockerkakan med:
2 tsk vaniljsocker eller
rivet skal av en citron
1 tsk hushålls färg

Tillagning: 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en sockerkaksform och strö den med ströbröd.
Vispa ägg och socker så att det blir fluffigt efter några minuters vispande. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggblandningen. Smält smöret och rör ner den i smeten tillsammans med mjölken. Rör om tills smeten blir jämn och häll sedan ner det i sockerkaksformen.
Grädda i ca 25-30 minuter beroende på ugn. Använd en provsticka för att kontrollera att den inte är kladdig i mitten. Ta ut och låt den svalna lite innan den vänds upp och ner.

Enkel smörcreme

100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Ev. smaksättning av smörkräm: 3 msk snabbkaffe eller espresso
mockasmörkräm)
Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm)

Recept: Lotta Hellström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".