1 av 4
Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio
2 av 4
Pia här tillsammans med systern Ingalill Sundhage. Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio
3 av 4
Pia Sundhage, här tillsammans med P4 Västs programledare Evelina Myrbäck och Susanne Nobel. Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio
4 av 4
Pia Sundhage intervjuas av Susanne och Evelina. Foto: Adam Bergman/Sveriges Radio
Nobel & Myrbäck

Pia Sundhage: "Jag är inte idrottsintresserad"

”Jag har förmågan att njuta här och nu"
22 min

Pia Sundhage är damfotbollen personifierad. Ikväll gästar hon Uddevallas idrottsgala. Men andra idrotter är hon inte särskilt intresserad av. – Jag förstår mig inte på andra sporter, men jag vet exakt hur det känns när man skruvar bollen med höger utsida i en sista passning och den går fram. Jag vet hur svårt det är och det är därför jag uppskattar den här sporten så ofantligt mycket.

Pia Sundhage är svenska damfotbollslandslagets förbundskapten sedan november 2012.  Hon lägger mycket tid på fotbollen och på sitt jobb, men för att orka med de krav som ställs tar hon ett steg tillbaka ibland.

– Då laddar jag inte telefonen, jag åker till min sommarstuga. Jag snickrar som jag inte kan och fäller några träd, som jag inte heller kan, säger Pia Sundhage. Jag ger mig på saker som är fysiskt krävande och sedan tar jag musiken till hjälp för att slappna av.

Även om hon både sjunger och spelar gitarr och lite piano har hon aldrig funderat på att jobba med musik.

– Min mamma tyckte att jag skulle bli popstjärna, säger Pia och skrattar. Men jag är bara en glad amatör. Det är inom fotbollen jag presterar.

Fotbollen fyller en stor del av Pia Sundhages liv, men egentligen är hon inte det minsta intresserad idrott, förutom fotboll.

– Mina systrar säger att ridsport är bra, men jag kan inte förstå att det är svårt att sitta på en hästrygg eller hoppa över ett litet hinder. Jag förstår inte heller hur man hittar sina kombinationer i handboll eller hur svårt det är att åka skridskor. Men jag vet exakt hur det känns när man skruvar bollen med höger utsida i en sista passning och den går fram. Jag vet hur svårt det är och det är därför jag uppskattar den här sporten så ofantligt mycket.

Hennes största framgångar som tränare hittills är två OS-guld och ett VM-silver med det amerikanska fotbollslandslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".