P4 Väst

Historiskt sommarspel ska locka publik från hela Västsverige

"De djävla brännesvenskarna"
4:37 min

Författaren och biologen Stefan Edman har skrivit ett spel om Bohusläns historia från 1600-talet till nutid som har fått namnet "Häxor, krut och kärlek" och ska spelas på Bredfjället i sommar.

– Det är ett spel om Bohusläns historia som vi säljer in i hela Västsverige samt norska Östfold, säger Stefan Edman som skrivit manuset tillsammans med Ulf G Ericsson.

Fyra professionella skådespelare och sexton amatörer samt många statister kommer att finns på Bredfjället där scen och sittplatser byggs upp. Musik och dans ingår också i förställningen som kommer att ha premiär den 31 Juli.

– Det blir en mustig skildring där fattigdom, häxeri och kamp för överlevnad men även humor och glädje finns med.

Pjäsen skildrar människoöden från den tid då Bohuslän var norskt till dagens verklighet med mobiltelefoner och bilar. Mycket möda har lagts ner på att få fram historiskt korrekta fakta i pjäsen. Fast en del saker har man ändå varit tvungen att byta tid och plats på.

– Fredrika Bremer var nog aldrig uppe på Bredfjället, säger Stefan Edman.

Repetitionerna har påbörjats men det finns fortfarande plats för fler intresserade att ansluta sig till ensemblen.

– Varje lördag och söndag under våren är det repetition och vi behöver fler amatörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".