foto: Filippa Bohlin P4 Väst

LO-basen kritisk mot arbetet efter Saabkonkursen

Thorwaldsson:"Det måste till mer åtgärder för tidigare Saabanställda"
1:45 min

Under sin rundtur i Västsverige kom högste LO-basen Karl-Petter Thorwaldson till Trollhättan på torsdagen. Där är, bland andra, en dryg tredjedel av metallmedlemmarna fortfarande utan jobb.

– De borde få hit jobb, vete fan hur de gör, bara de får hit skiten, så säger en  tidigare Saabanställd som också råkar befinna sig på Folkets hus i Trollhättan.

Han har fortfarande Saabjackan på, för några nya arbetskläder har det inte blivit trots många sökta jobb.

En tidigare Saabanställd som också är här, men som däremot fått jobb är Jörgen Andersson.

– Jag har haft tur, jag hade taxikort, men det börjar bli mättat där också, säger han.

En våning upp i huset håller LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson presskonferens och han tycker att hanteringen av de Saabanställda efter konkursen är ett stort misslyckande.

– Det är ett jättesvek mot vad man sa när Saabfabriken lades ner. Idag är ju arbetslösheten bland metallarna här, en dryg tredjedel är arbetslösa. Då måste man ju sätta in mer åtgärder, fler arbeten. Det går ju inte att bara låta dem bli kvar i garantierna.

Leif Håkansson på IF Metall säger idag att avdelningen lokal på eget initiativ beslutat att köra igång en uppsökande verksamhet för att para ihop långtidsarbetslösa med arbetsgivare som kan tänka sig att erbjuda praktik. Arbetförmedlingen ska stå för ersättningsmöjligheter.

– Det är först nu som vi träffat Arbetsförmedlingen för att diskutera det här konkret, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".