Preemraff kämpar för sina utsläppskvoter

"De vill ha både hängslen och livrem”
1:33 min

Det var två helt olika sätt att se på vilka krav man kan ställa på utsläppen från en industri när Miljö- och markdomstolen hade sin förhandling idag på Preems raffinaderi i Lysekil.

Raffinaderiet i Lysekil är störst i Skandinavien och den industri som står för det enskilt största utsläppen av flera miljöfarliga ämnen, och företagets linje i förhandlingarna idag var att även om man släpper ut allt mindre, så vill man inte ha krav på lägre utsläpp.

– Om vi då inte kan tillåta sådana störningar utan måste släcka ner hela raffinaderiet så innebär det stora risker både miljömässigt och hälsomässigt, säger Peter Abrahamsson som är raffinaderichef.

Skulle man vid ett unikt tillfälle slå i taket skulle det kosta mer än det smakar alltså, men det resonemanget köper inte Naturskyddsföreningens ordförande i Lysekil Inge Löfgren.

– De vill ha både hängslen och livrem, säger han.

Och det här scenen upprepade sig flera gånger under miljödomstolens förhandlingar idag.

Och trots att ett par grannar som var med i den tillfälliga rättsalen klagade på ökade problem med lukt och besvär av facklingen, alltså när överflödsgaser bränns upp, så tyckte företaget att de ändå uppfattade att den allmäna uppfattningen var att problemen minskade och kunde visa med diagram och staplar att det skett en minskning av utsläppen genom åren men några hårdare krav från Miljödomstolen vill man alltså inte ha.

– Vi har två raffinaderier både i Göteborg och Lysekil där vi lägger stora pengar på att minska utsläppen, säger Peter Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".