Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Räddningstjänsten först på plats vid ambulansens prio ett-larm

"Önskvärt med fler ambulanser"
1:21 min

Som P4 Väst tidigare rapporterat tar det i tre fall av fyra ambulansen längre än 20 minuter att komma fram till Lilla Edet. I somras startades IVPA i väntan på ambulans i Lilla Edet där räddningstjänsten ska vara först på plats i väntan på att ambulansen kommer.

– Vi kan göra en bra insats för kommunens invånare. Vi har gjort många utryckningar och varit först på plats, före ambulansen. Vi har då kunnat göra en hjälpande insats med både hjärtstart och syrgasbehandling, säger Göran Andersson är projektledare för IVPA.

Ambulansen har gett räddningstjänsten i Lilla Edet hjärtstartare, syrgas och utbildning i hjärt- lungräddning för att de ska kunna hjälpa till vid akuta situationer i väntan på att ambulansen kommer fram.

"Det är ett problem"
Räddningstjänsten har sedan i somras när IVPA startade åkt ut på ett 60-tal fall där de varit först på plats och Göran Andersson säger att de är positivt inställda till att hjälpa till i akuta situationer.

Men han menar också att det är ett problem att det tar lång tid för ambulanserna att komma fram.

– Det är ett problem för ambulansen med körtiden, eftersom vi inte har någon ambulans på plats i Lilla Edet. Det är därför det här har kommit till stånd, att vi kan göra de här i väntan på ambulans- insatserna, säger Göran Andersson.

Är det en hållbar lösning, att ni tar hand om det?

– Hållbar så till vida att vi ställer upp på de här premisserna i och med att den politiska ledningen i kommunen gett oss uppdraget att göra det. Sen hade det naturligtvis varit önskvärt att det fanns fler ambulanser men det är ett problem i deras organisation som de får titta på. Det kan inte vi ha åsikter om, säger Göran Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".