Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gert-Inge Andersson slår tillbaka kritiken om de sena ambulanserna

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 15.00
"Fått in så många fler prio ett larm"
(1:08 min)
Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande.

Nu slår regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson tillbaka på kritiken om de långa väntetiderna på ambulans. Han menar att problemet beror på SOS Alarm, som enligt Gert Inge Andersson sätter högsta prioritet på fall som inte borde vara det och då skapar väntetider för de verkligt akuta fallen.

– Det som har hänt de senaste åren är att SOS larmar in väldigt många prio ett-larm. Då kan väntetiden bero på att ambulanserna är ute på andra prio ett-larm. Jag tror inte det behövs fler ambulanser utan jag tror att i första hand är det viktigt att se till så att larmcentralen skickar ut ambulanserna i rätt prioritering, säger Gert-Inge Andersson.

Att ingen av kommunerna i NU-sjukvårdens upptagningsområde når upp till målet att 9 av 10 ambulanser kommer inom 20 minuter förklarar regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson med att SOS Alarm sätter högsta prioritet på fall som inte borde vara av högsta prioritet.

"Hyfsat bra"
Gert-Inge Andersson säger också att de inte tittar på hur snabbt en ambulans kommer till en viss kommun utan istället tittar på ambulansområden, där till exempel Vänersborg och Trollhättan med Lilla Edet är samma område. I både Vänersborg och Trollhättan kommer ambulanserna inom 20 min i mer än 80 procent av fallen, medan de i Lilla Edet kommer inom 20 minuter i 24,9 procent av fallen.

– Om man tittar på ambulansområdena så är resultatet, skulle jag vilja påstå, hyfsat bra, säger Gert Inge-Andersson.

Regionstyrelsen har nu anslagit 25 miljoner kronor för att få bukt på problemet med väntetiderna utanför tätorterna. Det betyder inte säkert fler ambulanser utan pengarna kommer troligen gå till liknande det system som finns i Strömstad och Tanum, där kommunens hemsjukvård och sjukvårdsupplysningen samarbetar med ambulansen.

– Inne i tätorterna håller man i allmänhet de här insatstiderna, så de här 25 miljonerna ska vara för att kunna stötta upp för de här problemen som kan uppstå. Så vi har en del medel vi kan sätta in temporärt, säger Gert-Inge Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".