Karl-Olof Niklasson, ordförande för samhällsföreningen Lyse framtid Foto:privat
Lysekil

Många dog efter flytt från Lysehemmet

Kooperativ vill köpa Lysehemmet
1:13 min

Av de elva gamla som bodde på Lysehemmet i Lysekil förra våren har nu sju personer avlidit efter att hemmet stängdes och de gamla flyttades. Och Samhällsföreningen Lyse Framtid, som varnade för att flytten skulle betyda en för tidig död för de gamla, menar nu att deras farhågor blivit besannade.

Marina Olssons mormor Elsa Karlsson var en av dem som fick lämna Lysehemmet.

– Hon ville ju inte flytta, berättar Marina.

– Hon skulle bli 97 det året. Det tog väldigt lång tid innan hon acklimatiserade sig. Hon tyckte det var tråkigt och hon ville ju tillbaka.

Elsa flyttade mot sin vilja i somras, och dog för en månad sen.Och ytterligare en kvinna har avlidit sen dess. Marina kan ändå inte sägar att det finns något direkt samband med flytten.

– Nej, alltså det är ju svårt att säga...Hon fick lunginflammation, och för en gammal person som får lunginflammation är ju inte prognosen så god. Man rör sig ju mindre och mindre.

Karl-Olof Niklasson, som är ordförande för samhällsförneningen Lyse Framtid, tycker att det är en ovanligt stor andel av dom som fick flytta i somras som har gått bort.

– Av de elva är det sju stycken som har dött, berättar Niklasson

Men är det inte naturligt att gamla människor dör?
– Jo, det är ju så klart det enda vi kan garantera...

– Vi försökte få fram siffrorna för 2010 och 2011 via kommunen, men det gick inte. Men så hörde vi med personalen- och de berättade att 2010, då det var fullbelagt med 18-19 platser, var det två som dog, och 2011 var det också två som dog.

– Vad är det som säger att de har blivit så väldigt mycket sjukare på de här åtta månaderna?

Ann-Charlotte Strömwall, ordförande(FP) för omsorgsnämnden som fattade beslutet om att lägga ner Lysehemmet och flytta de gamla, säger till P4 Väst att hon tycker att de gjorde vad man kunde för att förbereda inför flytten.

Man hade möten med anhöriga som sa att de var nöjda. Socialstyrelsen, som granskat Lysehemmet inför flytten hade inte heller något att anmärka.

Men Karl-Olof Niklasson hävdar alltså att flytten förkortade många gamlas liv. Och han och föreningen Lyse framtid har nu planer på att bilda kooperativ och köpa Lysehemmet av kommunen för att driva det som trygghetsboende.

– Det här är de gamla människorna, som har byggt upp det här samhället. Och så kan man inte ge dom trygghet i slutet av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".