Essam El Naggar (FP) vill att det nya badhuset i Uddevalla ska bli en del av en gigantisk anläggning med resturanger, konsertlokal, bibliotek och forskningscentrum. Foto: Amanda Duregård/Sveriges Radio

Kommunalrådet vill ha ny högskola i Uddevalla

"En nischad högskola konkurrerar inte med Högskolan Väst."
1:11 min

En ny högskola i Uddevalla? Det skulle bli verklighet om det folkpartistiska kommunalrådet Essam El Naggar får sin vilja igenom. I söndags skickade han ett brev till utbildningsminister Jan Björklund där han föreslår en högskola med inriktning på tillverkning, handel och turism kopplad till båtlivet i Bohuslän.

Essam El Naggar står i sitt kontor på stadshuset i Uddevalla och blickar ut över den gråa hamnen. Hans planer är storslagna, han vill att Uddevallas inlopp ska förvandlas till en turistmagnet för båtburna gäster. I planerna finns också drömmen om att åter igen ha högskoleverksamhet i kommunen. Den försvann när Högskolan Väst gjordes om och centrerades till Trollhättan 2007.

– Det krävs fler forskare och universitetsutbildningar för att stimulera utvecklingen av Sveriges största exportnäring - besöksnäringen, säger han.

Och att det skulle komma studenter som är villiga att studera båtturism, båtindustri och handel kopplad till besöksnäring, det tvivlar han inte på.

– Studenter väljer utbildningar där det finns jobb. Och besöksnäringen i Bohuslän växer markant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".