Foto: Jessica Gow/Scanpix
Uddevalla

Enskilda avlopp förorenar miljön

2:01 min

Havs- och vattenmyndigheten vill införa miljöskatt på orenade enskilda wc-avlopp. Det är ett av tre förslag myndigheten lagt fram på uppdrag av regeringen. Avloppsvattnet bidrar till att vattnet i naturen övergöds och kan orsaka sjukdommar.

–Det är bra att vi får uppmärksamhet på de enskilda avloppen och att man tar tag i problematiken på regeringsnivå, säger Martin Gustavsson, chef på miljökontoret i Uddevalla.

Det finns cirka 6500-7000 enskilda avlopp i Uddevalla kommun som är otillfredställande och det går trögt för fastighetsägare och kommunen att åtgärda problemen, och det är kostsamt.

Kajsa Berggren, jobbar på Havs och vattenmyndigheten och hon menar att det finns faror med orenat vatten.
–De enskilda avloppen är små men många. De bidrar till att fosforbelastning i haven och kan vara en orsak till at sjukdomar sprids.

I slutet av juni presenterar Havs och vattenmyndigheter tre konkreta förslag som ska bidra till att takten ökar för att åtgärda miljöfarliga enskilda wc-avlopp.

Fastighetsägare befrias från en miljöskatt om de åtgärdar avloppsproblem, och de övriga två förslagen handlar om att skapa tydligare allmänna regler. Även en avloppsdeklaration kan införas, som redovisar vilken status en fastighets avlopp har.

Maria Loewen

maria.loewen@sverigesradio.se

0522-67 00 65

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista