Västra Götaland

25 miljoner ska lösa krisen i NU-sjukvården

Förslaget ska läggas fram till regionfullmäktige
1:23 min

25 miljoner om året de närmaste två åren för att skapa en ny vårdavdelning i NU-sjukvården. Det förslaget kommer nu att läggas fram för regionfullmäktige, som en del i ett försök att lösa krisen i NU-sjukvården.

Patienter i korridorer och på expeditioner, förtvivlad personal som inte orkar med, det har varit en del av vardagen i NU-sjukvården de senaste åren.

Men den här gången behöver man inte tjata om platser från klinikernas sida, nu finns det ett förslag, direkt från regionledningen,om att skapa helt nya platser i en helt ny vårdavdelning, ungefär 20 platser, för att få bukt med överbeläggningarna.

Det handlar om 25 miljoner i år och 25 miljoner 2014.

Pengarna ska tas, inte från den hårt ansträngda NU-sjukvårdens egen budget, utan från regionens centrala förvaltning. Och det är tänkt att regionfullmäktige ska ge klartecken vid sitt nästa möte i mitten av april.

Förslaget är en del av ett helt paket med förslag efter en konsultrapport som riktar mycket hård kritik mot NU-sjukvårdens ledning, som enligt rapporten har svårt att genomföra beslut och som över huvud taget har ett mycket lågt förtroende i den egna organisationen.

Nu vill regionledningen ge NU-sjukvårdens ledning en sorts överrock , där regionstyrelsen bland annat ska ta över vissa viktiga beslut. Ledningen för NU.sjukvården ska också koncentrera sig på NÄL och Uddevalla sjukhus, och släppa ansvaret för småsjukhusen enligt förslaget.

Imorgon ska regionstyrelsen fatta beslut om ett helt åt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".