Ljungskile SK

LSK riskerar ytterligare 900 000 i skatteskuld

LSK riskerar ytterligare skulder
1:59 min

Problemen med Ljungskile SK:s ekonomi växer. Nu kan P4 Väst avslöja att klubben kommer att få ytterligare en skatteskuld på 900 000 kronor till följd av ett momsavdrag som Skatteverket inte godkänt.

P4 Väst har sedan tidigare kunnat rapportera att Ljungskile SK har en skuld hos Kronofogden på 950 000 kronor som följd av ett momsavdrag på bygget av Markbygg Arena under 2009 och 2010 som Skatterverket inte godkänt. Momstvisten handlar om delar av bygget som myndigheten inte bedömer är en del av den idrotsliga verksamheten.

– Vi har hänvisat till Åtvidaberg som fick avdrag på allt från läktare till servering på sin arena. Vi har inte ens fått igenom vårt domarrum, säger LSK:s ordförande Bo Fagerberg.

Klubben har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. En överklagan som Bo Fagerberg har goda förhoppningar om att LSK ska vinna. Men under processen, som kan ta upp till ett år, får klubben inte uppskov utan måste betala hela summan. Därför har man nu begärt en månads anstånd hos Kronofogden för att kunna ta ett lån och lösa skulden tills processen är över.

Men det är alltså inte slut där. Nu kan P4 Väst avslöja att ytterligare en skatteskuld är på väg att tränga sig in i Ljungskile SK:s redan hårt ansatta ekonomi. Även denna gång handlar det om ett avdrag på ingående moms, men nu är problemet istället felaktiga fastighetsbeteckningar.

– Vi använder oss av två fastighetsbeteckningar. En för det stora området och en för konstgräsplanen, som är ett arrende via kommunen som vi styr över helt. I vår ansökan har vi använt oss rakt igenom av det stora området, säger Fagerberg.

Men det är fel menar Skatterverket vilket innebär att LSK måste betala yterliggare 900 000 kronor och alltså totalt nästan två miljoner kronor.

– Vi har försökt prata med dem och sagt att vi agerat på goda grunder och att vi inte vill lura någon, men de är extremt tuffa. Att få nästan en miljon i påföljdskatt för en blank ansökan som man själv fyller i… Det ger kalla kårar för en ideell förening, säger Fagerberg.

Den nya skulden tänker Ljungskile SK inte överklaga och enligt Fagerberg har klubben också funnit en lösning. Han går inte in på detaljer men menar att man kommer att kunna frigöra kapital för att betala skulden till Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".