Mycket att tänka på för Ljungskile SK som nu hotas av konkurs. Foto: Victor Jensen, P4 Väst Sveriges Radio.
Ljungskile SK

LSK hotas av konkurs

Bo Fagerberg om krisen
2:07 min

Ljungskile SK har nu två månader på sig att få fram nästan två miljoner kronor annars riskerar klubben att försättas i konkurs.
– Om kommunen inte hjälper till blir det svårt att klara av för klubben, säger LSK:s ordförande Bo Fagerberg.

Som P4 Väst tidigare har rapporterat tornar det ekonomiska hotet upp sig över Ljungskile SK. Föreningen hoppas slippa de stora momskostnader som Skatteverket kräver in. Men experter P4 Väst talat med tror inte att det är möjligt och Uddevalla kommun är inte heller angelägna om att stötta föreningen ekonomiskt. Nu har klubben bara två månader på sig att få fram pengarna, nästan två miljoner kronor, annars kan klubben tvingas i konkurs.

Enligt Ljungskile SK:s ordförande Bo Fagerberg har klubben lagt stora summor på att anpassa sig till de krav som ställs från fotbollsförbundet för att kunna spela på elitnivå.


För byggnationerna på Markbygg Arena räknade man med att kunna dra av momsen, men Skatteverket godkänner inte ett avdrag på 950 000 kronor. Klubben har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten men experter P4 Väst har pratat med tror inte att LSK kommer att vinna i rätten eftersom momsreglerna är ganska klara.


Som om det inte var nog finns det dessutom ytterligare en skatteskuld på 900 000 kronor, också här handlar det om momsavdrag som skatteverket nekat. Totalt landar skulderna på närmare två miljoner kronor som Ljungskile SK inte kan betala.


Nytillträdde ordföranden Bo Fagerberg är bitter när han berättar om kampen för att slippa konkurs - för det är så det kan gå och redan i maj om de inte får hjälp, menar han.


Nu vädjar klubben till Uddevalla kommun att gå in och ta ett ansvar för momskostnaderna men i Uddevalla har kommunalrådet Henrik Sundström (M) den principiella inställningen klar för sig.


– Det är en ständig prioriteringskamp mellan många andra områden. Kommunens kassa är inte oändlig och då tror jag tyvärr inte att fotboll kommer jättehögt på listan. Särskilt inte mot bakgrund av kommunens ekonomiska situation just nu, säger Henrik Sundström.

Så då kommer det inte några pengar ur kommunens ficka för att stötta Ljungskile om de står på ruinens brant?

– Jag har svårt att se vad vi skulle prioritera ner. Osvuret är bäst, men det är i vilket fall inte min prioritering, säger Henrik Sundström. 

Fråga

Om en fotbollsklubb går i konkurs:

En konkursförvaltare utses av tingsrätten som får bestämma om föreningens verksamhet ska få fortlöpa.
Därefter kan Svenska Fotbollsförbundet besluta om laget ska uteslutas direkt eller får spela året ut och därefter flyttas ned en division.
I värsta leder konkursen till att föreningen upplöses och då förlorar laget sin plats i serien. Platsen kan då inte fyllas av ett annat lag från samma ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".