En tysk tradition är att klä en björk med fjädrar och massor av godis. Så firar även lyssnaren Gitte Mannsheimer i helgen. Foto: Sveriges Radio

Påskbjörk och lax traditioner bland lyssnarna

Utklädda barn, lax och en påsk-björk, det är några av traditionerna som P4 Västs lyssnare håller sig till på påsk. Vad ska du själv göra i helgen? Kommentera!

Kan man bli för stor för påskägg? Det tycker i alla fall inte Ann-Margret Johanssons utflugna dotter som förväntar sig en godisgömma även i år. Ann-Margret skriver att det nog ska gå att ordna.

Conny Hansson berättar att han planerar en rejäl påskbrasa. En del måste förstås jobba också, som Mai Karlsson. Men hon tänker ändå hinna med lite ägg och påskgodis med sonen.

Björkris med fjädrar och barnens pynt från när de gick i skolan är självklart pynt för Karin Larsson, som kommenterat på P4 Västs Facebook-sida. Även ett gammalt pyssel från den egna skoltiden finns kvar. "Gula blommor. Och så all god påskmat-lax, sill, ägg, lammstek. Detta gör även mina barn som nu flyttat hemifrån, och jag tycker absolut att denna fina tradition ska vi ha kvar, det är så mycket som försvunnit åndå. GLAD PÅSK!!" skriver Karin Larsson.

"Påskhelgen brukar vara stora "vedklyvarhelgen" för oss. Det är några dagar ledigt tillsammans och då kan man hinna få veden till nästa vinter klar. Utöver det blir det inget särskilt firande, möjligen nåt xtra ägg i maten eller till frukost och några "videkissar" i vas." skriver Sven-Olof Mattsson.

Men den mest spännande traditionen kommer kanske Gitte Mannsheimer med. Enligt tysk tradition tar de in en björk och sätter i julgransfoten, och klär trädet med fjädrar och massor av godis. "Detta träd görs iordning natten före påsk så inga barn ser att det är jag som gör detta, enligt tysk tradition är det påskharen som kommer och klär den. Sedan när barnen vaknar har dom hela dagen på sig för att leta upp sina godisägg som är gömda både ute och inne." berättar hon.

Kommentarerna kommer från vår Facebook-sida. Bidra med din egen berättelse där eller i kommentarsfältet nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".