Konsumtionen av godis går på högvarv inför påsken. Foto: Viktor Papini P4 Väst Sveriges radio

Bråttom, bråttom bland godislådorna

"Sliter 12 till 15 timmar om dan med påskgodiset"
1:09 min

Svenskarnas godiskonsumtion har sjunkit från 17 kilo per person varje år till runt 14 kilo. Men påsken utgör alltjämt ett stort undantag och godisleverantörerna måste anställa extrapersonal för att hinna med alla leveranser.
– Hinner knappt hem och sova, säger godispåfyllaren Helen Gillestedt.

Jan Johansson är säljledare i västra Sverige för en av landets största godisleverantörer och säger att dem tvingas anställa dubbelt så mycket personal för att hinna med trycket från konsumenterna.

- Det är bråda tider på godismarknaden, en betydande del av vår årsvolym skall ut här inför påsken. För vår del skall vi leverera ungefär 4000 ton godis, säger Jan Johansson.

Arbetsfömedlingen har inför påsken annonserat om kortidsanställningar på godisleverantörerna. Helen Gillestedt är en av dem som därigenom tagit anställning som godispåfyllare.

- Det är långa arbetsdagar och hårt slit, minst 12 till 15 timmar om dagen. Det är knappt man hinner hem och sova. Det är sådan belastning. Jag struntar i att äta, jag får dricka och äta någon frukt, berättar hon.

Äta godis kanske?

- Nej, jag försöker hålla igen på det.

Viktor Papini
nyheter.vast@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".