Foto: Leif R Jansson, Scanpix

Njut av påskens läckerheter

Njut av en härlig buffé till påsk! Maria Zihammou frestar oss med en del läckerheter.

Påsksill med krasse och pepparrot

Sill i klarlag med sting och behaglig sötma från den goda ättikslagen. Smakar gott till kavring eller danskt rågbröd med lagrad ost.

Tips: Enklast och snabbast gör man den här sillen på färdiginlagda löksillsfiléer.

1 burk 4 personer

TID CA 20 MINUTER

4 inlagda sillfiléer, t.ex. löksill eller urvattnad saltsillfilé
½ äpple
1 rödlök
1 msk finriven pepparrot
½ ask krasse
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök

Lag:
1 ½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättika, 12 %

Om sillen är hel skär den i mindre bitar. Använd färdiginlagd löksill eller lägg in urvattnade sillfiléer i ättikslag. Häll bort lagen från löksillen och om den är hel skär den i bitar. Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Blanda äpplet med rödlök och pepparrot. Klipp ner krasse och blanda även in dill och gräslök. Blanda samman lagen och rör tills sockret löst sig. Lägg ner sill varvat med äpple och lökblandningen i en väl rengjord burk tillsammans med lagen. Låt sillen mogna i smak till nästa dag. Servera med nykokt ägg, bröd smör och ost.

Äggröra med lagrad ost

Krämig och len äggröra passar fint till påskbuffén. Lagrad ost ger fin smak och konsistens. Garnera med rökt nötkött i riktigt tunna skivor.

4 personer

TID 30 MINUTER

8 ägg
3 msk grädde
2 msk smör
1 dl finriven lagrad ost, t.ex. prästost
1 msk finhackad gräslök
salt och nymald svartpeppar

Garnering:
4-5 rädisor
½ gurka
100 g rökt nötkött
1 dl mangoldskott

Knäck äggen i en skål och vispa lätt med en gaffel och tillsätt grädden. Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt äggblandningen. Sjud på svag värme under omrörning i ett par minuter. Tillsätt osten när äggröran börjar stelna och rör även ner gräslök. Dra från plattan och låt äggröran gå klart på eftervärmen. Smaksätt med lite salt och svartpeppar. Skiva rädisorna och skala gurkan. Dela längs med och kärna ur med en sked. Skär i tärningar. Lägg upp äggröran på ett fat och garnera med rökt nötkött, mangold, gurktärningar och skivade rädisor. Gräddfil är gott att servera vid sidan av.

Kaviarröra

Trevlig röra som har en fin sälta från kaviar. Välj helst Ejderns orökta kaviar som har extra mycket smak. Min mormor brukade göra en liknande röra med kaviar och vispad grädde. Den vispade grädden gör röran oerhört fluffig och god.

4 personer

TID 15 MINUTER

1 dl grädde
½ dl majonnäs
5 cm purjolök
1 msk finhackad dill
3-4 msk kaviar, helst Ejderns orökta
salt och nymald vitpeppar
4 skivor grovt rågbröd eller kokta ägghalvor

Vispa grädden och blanda med majonnäs. Strimla purjolöken fint och finhacka. Blanda med gräddblandningen och tillsätt dill och kaviar. Smaka av med något lite salt och nymald vitpeppar. Servera på grovt rågbröd eller dekorera röran på kokta avsvalnade ägghalvor.

Citronpaj

Citroner har en underbar frisk syra som är ljuvlig i en krämig paj som annars kan bli för tung och söt. Härligt läcker paj som jag serverar som den är eller med lättvispad grädde. Garnera gärna med söta små gula marsipankycklingar.

6-8 personer

TID CA 1 TIMMA

Pajdeg

100 g smör
3 ½ dl vetemjöl
1 äggula
1 msk florsocker
1 msk kallt vatten

Fyllning
5 ägg, helst ekologiska
4 citroner, helst ekologiska, tvättade
1 msk citronskal
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
florsocker till dekoration

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra pajdegen. Blanda rumsvarmt smör med vetemjöl, äggula, florsocker och vatten. Knåda lätt samman till en smidig deg. Fördela ut pajdegen i en springform som mäter ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det är ljust gyllenfärgat. Ta ut och låt kallna. Gör under tiden fyllningen. Vispa samman äggen i en bunke. Pressa ner saften av citronerna och riv ner 1 msk citronskal. Tillsätt vispgrädde och socker. Vispa samman ordentligt. Fyll det avsvalnade pajskalet med citronkrämen och grädda pajen i ca 30 minuter tills krämen stannat och känns aningen fast. Låt pajen svalna och dekorera med florsocker. God som den är eller tillsammans med vispad grädde.

Recept: Maria Zihammou

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".