Uddevallas moderate kommunalråd Henrik Sundström. Foto: Andreas Hansson/Sveriges Radio

"För höga krav från krisande elitklubbar"

Henrik Sundström (M)"Jag vill ta strid mot kraven från klubbarna"
2:22 min

Ljungskile SK:s skuld på närmare två miljoner kronor kommer från en omfattande upprustning av arenan som man genomförde åren 2009-2010. Upprustningen tjänade bland annat till att leva upp till de krav som Svenska Fotbollsförbundet ställer på elitfotbollsarenor och vars kostnader ofta hamnar hos kommunerna. Bland andra Uddevallas kommunalråd Henrik Sundström tycker att det är djupt problematiskt.

- Jag har tidigare varit av den uppfattningen att Fotbollförbundet ställer för stora krav på klubbarna i Superettan. De leder till att klubbarna spelar ut kommunerna mot varandra, för de krav fotbollförbundet lägger på elitklubbarna, de räknar man med ska hamna i kommunernas knän, vilket tränger undan andra viktiga satsningar inom vård, skola och omsorg, säger Henrik Sundström.

Sundström hoppas nu att kommunerna genom sin intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting ska intesifiera arbetet gentemot svenska Fotbollförbundets krav.

Där är Madeleine Sjöstedt ordförande för beredningen för kultur och fritid på SKL och hon ifrågasätter modellen att Fotbollsförbundet ställer kraven och kommunerna betalar.

- Den som bestämmer vilka upprustningar som ska göras bör också betala, säger hon.

Madeleine Sjöstedt ser också att den här typen av höga engångskostnader för kommunerna kan gå ut över andra verksamheter.

- Antingen bygger vi konstgräsplaner för barn och ungdomar eller så bygger vi tusen sittplatser under tak på elitfotbollssarenan och då blir det inga pengar kvar till barnen och bredden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".