Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Nya regler i havsöringfisket

Ingemar Höglind: ”Det blir säkert fisk att få”
0:25 min

Idag är det traditionsenlig havsöringspremiär, men i år gäller dock lite nya regler. De nya reglerna ska bland annat skydda utlekt havsöring, som söker sig till grundområden.

Att fiska med nät på grunt vatten får man vänta med till den förste maj och då får näten bara ligga ute från klockan fyra på eftermiddagen till tio på förmiddagen.

– Utlekta öringar är av stort värde för bestånden, men ofta i dålig kondition och undermåliga som matfisk, förklarar Lars Molander, länsfiskekonsulent.

I samband med premiären kommer polisen och länsstyrelsen ha extra koll så att fiskarna följer reglerna som gäller. Förra året förekom 151 misstänkta brott.

Ingemar Höglind, medlem i Uddevalla Sportfiskeförening, missar inte havsöringspremiären. Idag har det nappat dåligt men det gör inget tycker han.

– Det är inte bara fisket utan det är mycket annat. Vi har med oss korv, grillar lite och pratar. Den biten är värd lika mycket.

Han har pratat runt med flera fiskare under dagen, men ingen har direkt haft fiskelyckan med sig under förmiddagen.

– Det har varit tidigt på dagen, kommer solen upp och värmer grunda vikar så blir det säkert fisk att få, säger han.

P4 Väst
nyheter.vast@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".