De många gräsbränderna fortsätter i det torra vädret. Foto: Mikael Berglund
Sotenäs

40 brandmän kämpade mot bränder

Insatsledaren: ”Vi hade det jättekämpigt”
2:32 min

Två bränder spred sig rejält i Sotenäs kommun under söndagen. Insatsledaren Tony Åsberg fick kalla in ett 40-tal brandmän för att få släckt bränderna som spred sig i en otillgänglig terräng.

Det var vid lunchtid igår det började med en brand i närheten av Väjern. Precis när räddningstjänsten trodde att de fått den under kontroll tog den fart på nytt, spred sig över ett berg, och fortsatte på andra sidan.

Samtidigt startade den andra branden i närheten av Örn på vägen mot Bohus Malmön. Där delade sig branden uppe i skogen vilket försvårade räddningsarbetet.

– Vi har haft det jättekämpigt uppe i skogen med en massa manskap, vi fick ta hjälp av såväl Hamburgsund som Brastad för att komma ikapp bränderna, säger Tony Åsberg.

– Det var kämpigt att ta sig fram och det var kämpigt att dra vatten, säger han.

Det är oklart hur bränderna har startat. Ingen person har anmält att de eldat i samband med de här två bränderna, men Tony Åsberg säger att man ändå misstänker att i alla fall branden vid Väjern startat genom att någon eldat.

– Vi har lite funderingar, men vi vet inte. Vi ska ha kontakt med polisen så får vi se, säger Tony Åsberg.

Under helgen har räddnignstjänsten i Sotenäs kommun haft ett femtontal larm vilket är ovanligt många. Kostnaderna för kommunen har därför blivit stora.

– Det rusar snart iväg med många tiotusentals kronor med material och när man tar hjälp av andra kommuner, säger Tony Åsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".