Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VI I FEMMAN

Ljungskileskolan vinnare av Vi i femman 2013

Uppdaterat fredag 12 april 2013 kl 19.30
Publicerat fredag 12 april 2013 kl 19.30
Agnes: "Helt overkligt"
(0:43 min)
1 av 20
2 av 20
Segerjubel med guldhattar. Ljungskileskolans Agnes Westberg och Jakob Grimbrandt har knappt fattat att de vunnit. Foto: Carl-Johan Söder
3 av 20
Agnes Westberg och Jacob Grimbrandt med guldhattar och segercheck. Foto: Carl-Johan Söder
4 av 20
Alla tävlanden poserar tillsammans med programledaren Kim Ohlsson, artisten David Lindgren och domaren Annika Lantz. Foto: Carl-Johan Söder
5 av 20
Agnes och Jakob precis innan tävlingen börjar. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
6 av 20
Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
7 av 20
Annika Lantz, för dagen iklädd klassisk domarklädsel laddar med artisten David Lindgren. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
8 av 20
Publiken var taggad. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
9 av 20
Programledaren Kim Ohlsson var på strålande humör. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
10 av 20
Agnes och Jakob var finklädda och taggade. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
11 av 20
David Lindgren och Annika Lantz laddar. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
12 av 20
På första raden satt Ljungskileskolan klass 5A och hejade på Agnes och Jakob. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
13 av 20
På första parkett fick Agnes och Jakob stöd av klasskamraterna. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
14 av 20
Agnes Westberg och Jacob Grimbrandt under det första tävlingsmomentet i finalen. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
15 av 20
Efter halva tävlingen stod tre av lagen på 17 poäng. Två lag skulle vidare. En utslagstävling krävdes. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
16 av 20
Jakob Grimbrandt tog på sig ansvaret att svara på frågorna i utslagstävlingen som bestod i att rabbla europeiska huvudstäder. Han var en halv sekund från att åka ut men lyckades vända skeppet. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
17 av 20
Agnes Westberg med mamma Sara Bergström och lillasyster direkt efter segern. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
18 av 20
Agnes Westberg med mamma Sara Bergström direkt efter segern. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
19 av 20
Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
20 av 20
Jacob Grimbrandt med sin storasyster. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio

Ljungskileskolan är vinnare av Vi i femman 2013. I finalen på fredagskvällen var de först oerhört nära att åka ut i halvtid men reste sig och vann sedan klart med 14-7 efter att ha krossat motståndet i snabbfrågorna. Ljungskileskolan vinner samma år som tävlingen firar 50-årsjubileum. Agnes Westberg och Jakob Grimbrandt kunde knappast valt ett bättre år att föra sin klass till segern. Här är historien om sagan som blev sann.

Inte många trodde det skulle sluta i konfettiregn i en tv-ruta när hästtjejen Agnes Westberg och fotbollskillen Jakob Grimbrandt kluddade ner sina svar på frågeformuläret tillsammans med sina klasskamrater en höstdag 2012.

– Det känns chockat. Väldigt coolt och så. Det känns overkligt detta, säger Agnes på scenen direkt efter att segern var klar.

Men att klassen gick så långt är kanske inte förvånande. För när det stod klart att de hade ett så bra poängsnitt och var klara för den lokala kvartsfinalen i radio gick de all in. Läraren Patrik Björk drillade under januari, februari och mars eleverna med fingertoppskänsla till deras stora glädje. Istället för att lägga fram matteboken hade han en annan taktik.

– Vi har tränat på snabbfrågor med en hålslag. Övade på det och ja och nej-frågor, säger Agnes.

Och det gav resultat. Seger efter seger rakades av i radiohuset i Uddevalla och slutligen i den lokala finalen på ett fullsatt Bohusläns museum. Klassen kvalificerade sig därmed för rikskvalet där de fortsatte triumfera. När alla 25 lokala vinnare runt om i Sverige gjort klart frågedelen var Agnes och Jakob de som samlat ihop överlägset flest poäng av alla.

Blicken som Jakob slänger i filmkameran precis innan programledaren Kim Ohlsson ropar ut Ljungskileskolan som en av de åtta klasserna som gått vidare är oförglömlig. Det går heller aldrig att glömma blickarna och segervrålen bara sekunden senare. I de ögonen syntes det att Agnes och Jakob skulle kunna gå riktigt långt.

– Vi är jätteglada, lyckades en helt överväldigad Jakob Grimbrandt klämma fram när han annars hade svårt att sätta ord på känslan.

P4 Västs programledare Elin Fredriksson var märkbart tagen efter avancemanget och ropade stolt ut i direktsänd radio att tårarna rann längs kinderna.

Men när jublet lagt sig fortsatte Ljungskileskolan med fokus och träning. Och läraren Patrik lyckades pricka rätt med sin undervisning. Bara veckan innan finalen i tv stod han vid tavlan och pratade om att Jenny Lind pryder 50-lappen och gav eleverna läxa att plugga huvudstäder i Europa.

– Han kan se in i framtiden, sa en segerrusig Agnes på väg hem från finalen.

Båda ämnena dök nämligen upp i finalen – och just huvudstäderna blev avgörande. Men självklart ska ingen ära tas från huvudpersonerna själva. När det var som mest nervöst och som viktigast stod Agnes och Jakob pall och klarade frågorna i de avgörande lägena. Framför allt när Jakob klarade pressen i finalens utslagstävling.

Han och Agnes var en halv sekund från att sluta på delad tredjeplats när Jakob till ljudet av en enerverande tickande klocka från den allra djupaste delen av hjärnan lyckas klämma fram staden Bukarest.

– Allting snurrade i huvudet, jag mådde lite dåligt faktiskt, säger han.
– När Jakob stod där och svarade på huvudstäder stod jag faktiskt och grät. Jag var så nervös. Jag blundade och grät, säger Agnes.

Andra halvan av finalen blev sedan en barnlek. Sjöfruskolan från Umeå blev överkörda med 14-7.

Att det blev rätt lag som vann är det nog ingen som ifrågasätter efteråt. Ljungskileskolan var bäst i kvalet och var väldigt ödmjuka genom hela tävlingen.

Det visade sig inte minst under inspelningen av tv-finalen. Tittarna fick inte se det. Men publiken på plats blev varse. När domaren Annika Lantz räknade poängen på frågan om olika ben i kroppen råkade hon ge Ljungskileskolan en poäng för mycket. Det tyckte inte Agnes var fair utan räckte upp handen och bad dem korrigera misstaget. Något som för stunden förde ner Ljungskileskolan till en sistaplats.

– När Agnes är så sjukt ärlig och går fram och säger att det är fel då tänker man att hon verkligen är en stark person. Ändå vinner vi trots att vi ligger under där, säger en av klasskompisarna.

De dramatiska sekundrarna i finalen var inte första gången Agnes och Jakob var uträknade i Vi i femman. Redan i deras allra första tävling – kvartsfinalen i radio – förlorade de och fick åka hem. Men efter en felräkning av poängen fick de komma tillbaka och spela om. Tretton utslagsfrågor senare blev Jakobs fotbollskunskap det som fällde avgörandet och lade grunden för att de ens kunde gå hela vägen.

När konfettin en dryg månad senare föll över scenen i Malmö stod Agnes och Jakob i finkläder och guldhattar och fattade knappt att de vunnit.

– Det är helt overkligt detta. Det var helt overkligt att vi ens kom med i Vi i femman från första början, sa Agnes.

Hur känns det att vara Sveriges smartaste femteklassare 2013?
– Jag vet inte, det känns inte så konstigt. Känns helt vanligt. Jag  vet inte varför, säger Jakob.

Självklart fanns deras föräldrar på plats under finalen. Agnes mamma Sara stod med ett stort leende och var alldeles segerrusig när alla flockades kring hennes dotter.

– Det är helt fantastiskt, de är helt otroligt duktiga. Jag och Agnes har forskat ihop och det har varit jätteroligt. Jag har lärt mig massor, nu kan jag många fler huvudstäder än vad jag kunde för en månad sedan, säger hon.

Jakobs mamma Eva var minst lika sprudlande glad.
– Det var en otrolig spänning. Jag har aldrig varit med om något liknande. Man blir så glad att det inte går att beskriva. Vi har tränat hemma så jag har lärt mig massor inom olika områden och blivit lite mer allmänbildad.

Berömmen haglade in från alla håll. Och sen som gottade sig åt segern var lagkaptenen Mia Burgdorf.

– Det här är superkul. De är jätte-, jätteduktiga, säger hon.

Agnes och Jakob satte tillsammans med sin klass lilla Ljungskile på kartan. Sveriges smartaste femteklassare kommer 2013 från det lilla samhället vid den stora viken intill det vackra fjället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".