1 av 2
Foto: Lotta Hellström
2 av 2
Foto: Lotta Hellström
RECEPT

Mumsigt grovt bröd från Danmark och Tyskland

P4 Västs bakexpert Lotta Hellström är tillbaka efter påskledigheten och den här gången har hon med sig två recept på grovt bröd. Danskt och tyskt rågbröd.

Danskt rågbröd på mitt vis

2 stycken limpor


Skållning:

  • 2 dl rågkross
  • 1 dl linfrön
  • 1 msk hel fänkål
  • 1 msk hel anis
  • 1 msk salt
  • 3,5 dl kokhett vatten
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl mörk sirap (210 g)
  • 6 dl grovt rågmjöl (330 g)
  • 4 dl vetemjöl (240 g)

25 gram smält smör (kan uteslutas)


Gör så här:
Mortla fänkål och anis. Blanda alla ingredienser till skållningen i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Smula jästen i en bunke och blanda med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser samt skållningen och arbeta degen 5 minuter i maskin. Låt degen vila i 15 minuter.

Fördela den kladdiga degen i två smorda avlånga formar (1,5 liter). Strö grovt rågmjöl över och låt bröden jäsa i 60 minuter under bakduk det skall nästan nå till kanten.

Värm ugnen till  250 grader ställ in formarna i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader . Grädda i ca 60 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Låt brödet svalna helt innan man skär upp det. Servera gärna som smörrebröd med t ex lax eller sill. Jättegott att rosta.

Tyskt Rågbröd

Dag 1:

  • 200g rågkross
  • 80g pumpafrön
  • 40g solrosfrön
  • 30g linfrön
  • 30g salt
  • 3dl vatten

Dag 2:

  • 300g kallt kaffe
  • 200g mörk sirap
  • 400g grovt rågmjöl
  • 200g vetemjöl
  • 40g jäst
  • smör och mjöl till formen

Dag 1: Mixa frön och salt med stavmixer i cirka 10-20 sekunder. Koka vattnet och häll över. Täck över med plast och låt vila till nästa dag.

Dag 2: Blanda fröblandningen med kaffe, sirap, mjöl och jäst i maskin cirka 3 minuter. Låt sedan vila i bunken cirka 60 minuter under en ren bakduk.

Smöra och mjöla en eller flera avlånga formar och fyll dem till två tredjedelar med degen. Mjöla ovanpå och platta till. Låt stå 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Smöra en plåt och lägg formen upp och ner på formen. Lägg på tyngder, till exempel tegelstenar eller betongblock. Sätt in i ugnen i 250 grader, spraya plåten direkt med vatten och sänk ugnsvärmen till 200 grader.

Beroende på hur stor formen är kan det behövas 60-90 minuter i ugnen. Ta ut pumpernickeln ur formen och slå in brödet i plastfilm på en gång. Låt stå minst ett dygn.

Ett hållbart och gott grovbröd som kräver lite planering men väl värt besväret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".