Foto: Madeleine Käck/Sveriges Radio

Vårens blomsterbud kan dröja

"Får bara ner spade några centimeter"
1:21 min

Isen i marken har gjort att många växter såsom perenner, som vanligtvis brukar blomstra vid den här tiden uteblivit.  Men det gäller att ha is även i magen för de väntas komma om en månad. Något som känns som en evighet för trädgårdsintresserade.

Den kalla vintern har tagit hårt på trädgårdsväxterna runt om i landet. Framförallt perennerna som vanligtvis blomstrar framåt vårkanten. Nu lyser dom med sin frånvaro och en som är trött på väntan är trädgårdsälskaren Inger Mattson i Uddevalla.

– Jag går ut i trädgården varje dag i hopp om att det kanske börjat blomstra. I nuläget kan jag bara få ner spaden någon cm i jorden sen tar det stopp, säger hon.

Marken är djuptfryst och det tillhör ovanligheterna vid den här tiden. Perennpremiären brukar ske någon gång kring månadskiftet april-maj men detta året kan väntan bli lång. Men det är inte bara trädgårdsälskare som Inger Mattson som är trött på väntan.

Många stora blomsterhandlare har drabbats hårt av perennernas frånvaro och står tomhänta i mitten av säsongen med stora inköp som planerats för längesedan. Fredrik Robertsson jobbar som blomsterhandlare i Uddevalla menar att vi får ha lite is i magen.

– I år kan vi räkna med en fördröjning till mitten av maj. Det är för kallt helt enkelt, säger han.

Madeleine Käck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".