Ikväll beslutar politikerna om Bengtsforshus styrelse skrotas

Agneta Moqvist: "Det har blivit väldigt olyckligt"
1:31 min

Ikväll får kommunpolitikerna i Bengtsfors ta ställning till om de ska skrota hela styrelsen för Bengtsforshus och och låta moderbolaget ta över uppgifterna.

Förslaget kommer från kommunstyrelsen men Agneta Moqvist, vice ordförande i Bengtsforshus styrelse, menar att allt bygger på ett missförstånd.

– Det har blivit väldigt olyckligt, man har helt enkelt inte kollat med båda parter utan bara gått på hörsägen och det är det som genererat den här mycket besvärliga situationen säger Agneta Moquist.

Hon menar att Bengtsforshus moderbolag, Bengtsfors Teknik AB, inte berättat hela sanningen för kommunstyrelsen och att det är anledningen till att KS kommit fram till ett, som hon tycker, felaktigt beslut.

Och när P4 Väst ringer upp Agneta Moquists partikamrat, centerpartisten Per Jonsson, förste vice ordförande i KS så bekräftar han den bilden.

Det gör också folkpartisten Carl Kullgren som också sitter i kommunstyrelsen.

Han säger att bakgrunden till att de vill ha bort styrelsen är att styrelsen inte varit så angelägen att installera fjärrvärme i alla fastigheter och att de saknat en helhetssyn för kommunens bästa. Om kommunen investerat i fjärrvärme så är det ju konstigt om inte alla fastigheter som det kommunala bostadsbolaget äger är inkopplade.

Det vill inte Agneta Moquist hålla med om.
– Det är återigen en förvirring, vi har lagt en plan som visar hur vi tänkt installera fjärrvärme där det är möjligt, så det finns inga tveksamheter om det alls, säger Agneta Moquist, och tillägger att det inte har gått att genomföra planen snabbare för man var tvungen att förhandla med hyresgästföreningen först.

Men Per Jonsson och Carl Kullgren säger att de kommer att framföra åsikten i kväll att styrelsen gjort ett gott jobb men det blir bättre för kommunen om moderbolaget tar över.

Agneta Moquist ska säga det här.
– Jag kommer ju gå upp och säga att man bör fundera över om man kan fatta ett beslut där det inte finns någon dokumentation över det man säger att vi inte skulle gå i takt och tänka på kommunens bästa.

En utav ledamöterna, Susanne Öhrn har begärt att få lämna sin post. De övriga vill gärna sitta kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".