Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

PG Gyllenhammar nöjd med motorvägen

Publicerat torsdag 4 april 2013 kl 12.05
"I det stora hela blev alla visioner förverkligade"
(11 min)
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix

– Det tog förskräckligt lång tid, men nu blir äntligen Scandinavian Link färdig. Så säger förre Volvochefen PG Gyllenhammar i en intervju med P4 Väst efter byggstarten på den allra sista etappen av motorvägen mellan Köpenhamn och Oslo, 28 år efter att idén lanserades.

PG Gyllenhammar, som nu är 78 år gammal, berättar bland annat om turerna bakom det omstridda motorvägsbygget, som började planeras 1985, med Volvochefen som den som höll i trådarna.

En grupp av 17 makthavare i det europeiska näringslivet, Round Table of European Industrialists, ägnade sig åt lobbyarbete, bland annat gentemot EU-kommissionen och Europas politiker, för att driva igenom sina visioner. En av dem  var en skandinavisk länk av motorvägar och höghastighetståg mellan Köpenhamn, Göteborg, Oslo och Stockholm.

– Ute i Europa handlade det också om en tunnel under engelska kanalen, genom Pyreneerna och Alperna, och ett gemensamt system för mobiltelefoni, berättar Gyllenhammar. Nästan allt har blivit genomfört.

– Det var bra stämning för att skaffa politiskt stöd, och förankra idéer som skapade nytänkande.

Gyllenhammar berättar om regelbundna möten mellan industridirektörerna och EU-kommissionen för att få gehör hos politikerna.

I Sverige kopplades också utbyggnaden av motorvägen genom Bohuslän ihop med löftet om ny Volvofabrik i Uddevalla.

– Det var nödvändigt, säger Gyllenhammar, med goda kommunikationer om vi skulle kunna bygga nya fabriker.

Bygget stötte på kraftigt motstånd i Ödsmål, när den första etappen av motorvägen skulle börja byggas 1987, med trädkramaraktionen, den största miljöaktionen någonsin i svensk historia. 450 miljökämpar dömdes så småningom i Stenungsunds tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten, efter att polisen kommit och plockat ner dem från träden.

– Jag följde inte aktionerna i detalj, säger Gyllenhammar. Många sådana där frågor blir ju kontroversiella lokalt. Det där värker ut, man får låta tiden gå. Det viktigaste är att hela projektet blev förverkligat.

"Klart han är nöjd"

Foto: Scanpix

Reporter Cecilia Bergil kommenterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".