Anne Murberger från Trollhättan har bröstcancer och har tidigare varit gäst hos P4 Väst. Foto: Susanne Nobel/Sveriges Radio

Patienter med bröstcancer får bara en eftervårdskontroll

Katarina Andersson: Man måste ha besked för att kunna slappna av ett år framåt
1:02 min

Bröstcancerpatienter i Västra Götaland kommer från och med nu bara få en eftervårdskontroll. Tidigare har kvinnorna kallats till undersökning en gång om året i fem år, men nu slopas fyra besök. Istället ska kvinnorna undersöka sig själva och fylla i ett formulär där de beskriver om de är oroliga för något rapporterar P4 Göteborg.

 

Förändringen gäller på alla mottagningar för bröstcancervård i regionen, i Uddevalla, Göteborg, Borås och Skövde.

– Det är väldigt ovanligt numera att man får tillbaka sin bröstcancer och om man får det är det spritt över en femton till tjugo-årsperiod, äsger överläkaren Stig Holmberg till GP.

Till sin hjälp kommer patienten ha ett frågeformulär, som sedan skickas in till sjukhuset för analys.

Eva-Lena Meuller, styrelseledamot i Göteborgs bröstcancerförening, kände inte till att ett nytt kontrollsystem ska införas och är missnöjd när hon får höra talas om det.

– Jag tycker att det låter helt otroligt, för det går inte att ta bort en riktig undersökning mot ett formulär.

Enligt bröstcancerkirurgen vid Sahlgrenska är det nya kontrollsystemet, med frågeformulär istället för tvåårskontroller, minst lika säkert som det gamla. Man hänvisar till stora populationsstudier i USA och Storbritannien som visar att endast ett fåtal av återfallen upptäcks vid de kliniska kontrollerna på sjukhus. Majoriteten upptäcks av patienterna själva, och frågeformuläret ska fånga upp eventuella risksymptom. Men de lugnande orden lugnar inte Eva-Lena Meuller.

– Absolut inte, jag kan ju bara gå till mig själv, jag fick tjata mig till mammografi, och de hittade inte min tumör där, efter ett ultraljud hittade de den. Många som inte kan prata för sig de får ju inte sina undersökningar, är det då en elakartad cancer, då kan du ju dö.

Har Sahlgrenska pratat med er?
– Nej, det är inte klokt, de måste ju prata med patientföreningarna, det är vi som är patienter som vet vad som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".