Foto: Adam Ihse/Scanpix
Mordet i Hässleröd

Åklagare Sannerholm överklagar den friande Hässlerödsdomen

"Finns utrymme för annan bedömning"
0:40 min

Chefsåklagare Niklas Sannerholm har bestämt sig för att överklaga den friande domen mot de två män som var misstänkta för mord och mordbrand. Männen satt under hösten och vintern häktade men blev frisläppta den 18 februari och friades i tingsrätten en månad senare då rätten ansåg att det inte gick att besiva att de verkligen var skyldiga.

– Jag har läst domen och värderat den utifrån förundersökningen och vad som framkom i huvudförhandlingen och har kommit fram till att det finns utrymme att göra en annan bedömning.

Kan det komma fram något nytt material?
– Som det ser ut nu baseras min överklagan på befintligt material men jag utesluter inte att vi vid en genomlysning av ärendet att det framkommer något nytt som möjligen kan ha relevans i hovrätten.

Det var i början av oktober förra året som räddningstjänsten upptäckte kroppen av en man efter ha släckt en brand i ett hus i Hässleröd utanför Uddevalla.

Vid obduktionen upptäcktes att mannen blivit misshandlad och fastbunden i sängen och dött innan branden uppstod.

Efter tips till polisen häktades två män, 21 och 34 år gamla, misstänkta för mord och mordbrand.

Men de båda nekade till att ha något med brotten att göra och de indicier som åklagaren lade fram inför tingsrätten tyckte inte rätten var tillräckliga för en fällande dom och männen sattes på fri fot efter fyra månader i häktet.

Men chefsåklagare Niklas Sannerholm är alltså inte nöjd med den domen trots att han i nuläget inte hittat fler bevis men han tror på att bevisläget ska vara annorlunda i hovrätten.

Läs mer om mordet i Hässleröd

Det har hänt dag för dag i Hässlerödsfallet

 • 6 oktober: Polisen får larm om en brand i en Villa i Hässleröd utanför Uddevalla.
 • 8 oktober: Vid den tekniska undersökningen hittar polisen en avliden man som misstänks ha mördats. Mannen är 41 år.
 • 9 Oktober: Tre personer grips. Två män 21, respektive 33 år, misstänkta för anstiftan till mord/anstiftan till mord på sannorlika skäl, samt en kvinna misstänkt för skyddande av brottsling.
 • 14 oktober: De två misstänkta männen häktas. Kvinnan som greps för skyddande av brottsling är fortfarande misstänkt men på fri fot.
 • 23 oktober: Mördade 41-åringens före detta sambo grips och anhålls för anstiftan till mord. De misstänkta männen sitter fortfarande häktade.
 • 27 oktober: 41-åringens före detta sambo häktas på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord. Hennes advokat Hans Gaestadius säger att hon ställer sig fullständigt frågande kring det här och att hon kraftfullt förnekar misstankarna. En vårdnadstvist har nyligen avgjorts mellan paret. Det är ännu oklart hur 41-åringen dog men obduktionen visar att han hade skador som uppkom innan branden.
 • 23 november: Den 41-åriga kvinna som misstänks för anstiftan till mord på en man i Hässleröd ska släppas på fri fot. Misstankarna mot henne finns dock kvar.
 • 21 december: Åklagare Niklas Sannerholm berättar för P4 Väst att mannen redan var död när huset började brinna.
 • 25 januari: Det framkommer att det saknas bevis mot de kvinnor som varit misstänkta för brott i samband med mordet och därför är förundersökningen mot dem nerlagd.
 • 28 januari: Åtalet lämnas in till Uddevalla tingsrätt. Det framkommer att mannen mördades två dagar innan branden.
 • 18 februari: Efter genomförd rättegång meddelas att de två männen släpps på fri fot i väntan på dom.
 • 18 mars: Domen kommer. De båda misstänkta männen frikänns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".