Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

Samma blöja i över 20 timmar, möjlig verklighet för Kerstin

"Hon kommer att tyna bort"
2:14 min

Över tjugo timmar i sängen om dygnet, utan blöjbyte. Det kan bli verkligheten för MS-sjuka Kerstin i Bäckefors efter att Försäkringskassan dragit ner på antalet timmar hon får hjälp av två personliga assistenter.

– Mer tid, säger MS-sjuka Kerstin från Bäckefors.

Mer tid med två personliga assistenter. Försäkringskassan sänkte nyligen tiden med assistenterna från Göteborgsbaserade GIL till tre timmar per dag från tidigare 7-9.

Detta, enligt Kerstins assistenter, trots intyg från läkare, sjukterapeuter och sjukgymnaster som säger att det krävs två personer att hjälpa Kerstin i nästan allt hon gör.

På tre timmar hinner Kerstins assistenter hjälpa henne med hygienen och byta blöja. Om assistenterna följer Försäkringskassans beslut berättar dom att Kerstin skulle spendera resterande tid av dygnet sängliggandes, i samma blöja. För även om det är en assistent hos henne stora delar av dygnet, så kan den assistenten inte göra något, på grund av tunga lyft.

I dagsläget är de personliga assistenterna ändå hos Kerstin 7 till 9 timmar om dagen fast på sin arbetsgivares bekostnad. GIL går alltså in och täcker upp timmarna som Försäkringskassan inte längre vill betala under en tid, men om det forsätter såhär kommer de tvingas att säga upp serviceavtalet med Kerstin.

– Hon kan inte ligga här för hon kommer att tyna bort. Det gör vem som helst som blir instängd på det viset och jag skulle inte klara en vecka, säger Kerstins personliga assistent Lotta Johannesson.

Till sin hjälp med att bland annat sköta den ekonomiska biten har Kerstin en så kallad god man. Gode mannen Niclas Nilsson överklagade inte beslutet om sänkt dubbelassistans till försäkringskassan men han kan söka annat stöd åt Kerstin hos kommunen.

Men han berättar att socialchefen på Bengtsfors kommun sagt att det inte är någon idé då det finns en dom från högsta förvaltningsdomstolen som säger att kommuner inte ska gå in och betala när det finns ett assistansbolag med i bilden.

Gode mannen Niclas Nilsson vill inte svara på om han tycker det är rätt att Kerstin kan få ligga i sängen med samma blöja i över 20 timmar.

– Det där kan jag inte uttala mig alls om och det är klart att ingen människa behöver göra det, men jag kan inte uttala mig om hennes situation. Jag vill inte och får inte, säger Niclas Nilsson.

Tillbaka i Kerstins lägenhet berättar de personliga assistenterna om vad de gör ifall Kerstin inte får fler timmar med dubbelassistans.

– Antingen så får vi anmäla Lex Sarah eller Lex Maria, hela tiden. Eller så får vi jobba gratis, eller så får vi ta Kerstin hem till oss så hon får bo hemma hos oss varannan vecka, säger Lotta Johannesson.

Senare idag kommer fortsättningen på den här granskningen med bland annat kommentarer från Karl Cullgren, ordförande i Bengtsfors kommunstyrelses sociala utskott och socialchefen Mona Lundahl-Davies.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".