Foto: Bengtsfors kommun och Johan Blixt

Kommunen slår ifrån sig i fallet med MS-sjuka Kerstin

"Vi avråder inte någon från att ansöka"
1:59 min

Efter P4 västs granskning av MS-sjuka Kerstin från Bäckefors situation träder nu ansvariga på Bengtsfors kommun fram. Kerstins gode man blev enligt honom själv avrådd från att ansöka om stöd från kommunen med betalning för extra dubbelassistans-timmar av Socialchefen. Socialchefen Mona Lundahl-Davies säger att de aldrig avrått den gode mannen att ansöka om stöd.

– Vi avråder inte någon från att ansöka däremot så är vi alltid upplysningsskyldiga utifrån det som är aktuella delar, säger Mona Lundahl-Davies.

Yttersta ansvaret ligger hos kommunens socialtjänst, då Kerstin går under LSS-lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Kerstins assistansbolag går själva in och täcker upp dubbelassistanstimmar, och är idag hos henne mer än de tre timmar Försäkringskassan betalar. Men de kan tvingas säga upp hennes avtal då kommunen inte går in med pengar för att täcka upp kostnaderna.

Kerstin kan ha kvar assistansbolaget GIL, som hon själv har valt, ifall kommunen går in och betalar för extra dubbelassistanstimmar, men då krävs det en ansökan från Kerstins gode man.

Gode mannen Niclas Nilsson lämnade aldrig in en skriftlig ansökan till Bengtsfors kommun efter att han, enligt honom själv, blivit avrådd från att ansöka av socialchefen.

Han skulle blivit avrådd på grund av en prejudicerande dom från högsta förvaltningsdomstolen som säger att kommuner inte ska gå in och betala om det finns ett annat vårdbolag med i bilden.

Men Mona Lundahl-Davies, socialchef på Bengtsfors kommun säger att de berättat om domen, men inte avrått den gode mannen att ansöka om stöd.

– Den domen har handläggaren haft med sig vid samtalet när vi träffade den gode mannen men sen så ska man alltid välja att söka ändå och vi avråder ingen att söka, säger Mona Lundahl-Davies.

Hon menar att man inte vet om domen är applicerbar på Kerstins situation förrän man gjort en utredning, och för en utredning krävs en ansökan.

– Vi brukar följa rättsläget och de domarna som är och det är en bedömning som vi gör sen tar vi självklart alltid ställning när ansökan kommer in och gör en bedömning utifrån den utredning som handläggaren gör, säger Mona Lundahl Davies.

Så ni är inte säkra på att domen är applicerbar på exakt den här situationen?
– Inte alltid exakt, det kan man inte säga utan det får även en utredning ge för handen, vad det kommer att bli för bedömning utav den ansökan som gjorts, säger Mona Lundahl- Davies.

Den här prejudicerande domen handlar mycket om en kommun som försöker konkurrera bort ett vårdbolag, är det samma situation här?
– Vi har inga som helst avsikter att konkurrera bort något vårdbolag, säger Mona Lundahl-Davies.

Allt om fallet med Kerstin

Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".