Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio

"Bengtsfors borde rimligen stå för Kerstins personliga assistans"

"Det är inte rimligt"
1:33 min

Bengtsfors kommun borde rimligen stå för personlig assistans om MS-sjuka Kerstins assistansbolag GIL tvingas säga upp avtalet med Kerstin. Det säger kommunstyrelsens sociala utskotts ordförande, folkpartisten Carl Kullgren i Bengtsfors.

Kommunen får skjuta till extra timmar om de tre dubbelassistanstimmarna inte räcker, och sedan ta diskussionen med försäkringskassan om vart räkningen ska hamna.

– Det är inte rimligt att det är enskilda som ska komma i kläm. Det yttersta ansvaret har socialtjänsten i kommunen, precis på samma sätt som vi tar han om elever i skolan om friskolor går i konkurs eller drar sig tillbaka säger Carl Kullgren, ordförande för sociala utskottet i Bengtsfors.

– Om det kommer till vår kännedom att någon människa far illa i den här kommunen så har socialtjänsten ett yttersta ansvar för det, vare sig det beror på funktionshinder eller andra svårigheter, fortsätter Carl Kullgren.

Kommunen har inte gått in med några pengar och bryts avtalet med assistansbolaget GIL får MS-sjuka Kerstin välja någon annan som kan ge henne personlig assistans. Då kan hon välja Bengtsfors kommun, som redan har yttersta ansvaret för hennes goda levnadsvillkor enligt LSS- lagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Socialchefen Mona Lundahl Davies på Bengtsfors kommun säger att om Kerstin väljer Bengtsfors kommun så kommer de att följa Försäkringskassans beslut om tre timmar dubbelassistans om dagen. Något som kan betyda att Kerstin trots allt blir sängliggande i samma blöja i över 20 timmar om dygnet.

– Mitt svar till dig är att vi följer Försäkringskassan och det beslutet som är taget. Det som assistenterna eventuellt hävdar, eller vad det bolaget uppger, det kan inte jag gå in i och varken kommentera eller något annat över huvud taget, säger Mona Lundahl-Davies.

Kommunen slår ifrån sig

Foto: Bengtsfors kommun och Johan Blixt

Efter P4 västs granskning av MS-sjuka Kerstin från Bäckefors situation träder nu ansvariga på Bengtsfors kommun fram. Socialchefen Mona Lundahl-Davies säger att de aldrig avrått den gode mannen att ansöka om stöd.

Allt om fallet med Kerstin

Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".